Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Έρχονται ελληνορωσικά deals στη φαρμακοβιομηχανία

6/3/2013
Πολύ κοντά σε συμφωνία με ρωσικές εταιρίες φαρμάκου βρίσκονται τέσσερις τουλάχιστον μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για τη «συμπαραγωγή» γενόσημων σκευασμάτων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Πολύ κοντά σε συμφωνία με ρωσικές εταιρίες φαρμάκου βρίσκονται τέσσερις τουλάχιστον μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για τη «συμπαραγωγή» γενόσημων κυρίως σκευασμάτων, τόσο στους τομείς της έρευνας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της παραγωγής πρώτων υλών, όσο και κατά το στάδιο της συσκευασίας.


Η ευρύτερη ρωσική αγορά (συμπεριλαμβανομένων και των γειτονικών κρατών, όπως Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν) αποτελεί για τις συγκεκριμένες βιομηχανίες φαρμάκου την κυρίαρχη «πύλη» για τη διείσδυσή τους σε αγορές του εξωτερικού, ενώ εκτεταμένες συζητήσεις γίνονται και με αντίστοιχες εταιρείες σε Μέση Ανατολή και Τουρκία.


Η πρωτοβουλία για την είσοδο κατ? αρχάς στην αγορά της Ρωσίας δείχνει να αποδεσμεύεται από τα όρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αποκτώντας πλέον «θεσμικό μανδύα». Είναι ενδεικτικό, πως η πρόταση για συμπαραγωγή φαρμάκων, επί ελληνικού μάλιστα εδάφους, τέθηκε και στη συνάντηση που είχε κυβερνητικό κλιμάκιο με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα.


Όπως λένε οι πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέλος της αποστολής Σίμος Κεδίκογλου, μετέφερε την πρόθεση των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων για κοινή παραγωγή φαρμάκων, πρόταση η οποία δείχνει να βρίσκει ήδη θετική ανταπόκριση.


Σε περίπτωση που επιτευχθεί το deal, και οι δύο πλευρές αναμένεται να βγουν κερδισμένες. Το κλείσιμο της συμφωνίας στρώνει το δρόμο στις ελληνικές βιομηχανίες για αύξηση της παραγωγής τους και κατά συνέπεια και του τζίρου τους, ειδικά σε μια περίοδο που η φαρμακοβιομηχανία βάλλεται από συσσωρευμένα χρέη, οφειλές ασφαλιστικών ταμείων και τον ανταγωνισμό από πολυεθνικές εταιρείες γενοσήμων, ο οποίος εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την εφαρμογή της αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ταμεία με βάση το φτηνότερο γενόσημο.


Από την άλλη, η παραγωγή φαρμάκων, για λογαριασμό της Ρωσίας αρχικά, επί ελληνικού, και άρα ευρωπαϊκού εδάφους, θα σημάνει για τις ρωσικές εταιρείες τη διακίνηση και εξαγωγή των σκευασμάτων τους, χωρίς τους περιορισμούς που υφίστανται για τα κράτη που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Μία από τις εταιρείες που βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές για άνοιγμα στη ρωσική αγορά είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ELPEN, ενώ και η Pharmathen φαίνεται να προσανατολίζεται εδώ και καιρό προς την ίδια κατεύθυνση.


Να σημειώσουμε πως και οι δύο αυτές βιομηχανίες έχουν ήδη έντονη εξαγωγική δραστηριότητα: Η ELPEN αύξησε την προηγούμενη χρονιά κατά 35% τις πωλήσεις της στο εξωτερικό, με το αναπτυξιακό πλάνο της φαρμακοβιομηχανίας να προβλέπει για την παρούσα χρονιά περαιτέρω διείσδυση σε ξένες αγορές, κυρίως σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, σε Μέση Ανατολή και Άπω Ανατολή. Για τη Pharmathen από την άλλη, η έμφαση στις εξαγωγές χαρακτηρίζεται από τη βιομηχανία «κλειδί της ανάπτυξης», καθώς εκτός από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η εταιρεία καλύπτει επίσης τις αναδυόμενες αγορές γενόσημων στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στη Λατινική Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.


Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η σύναψη συμφωνιών για τη συμπαραγωγή φαρμάκων θα οδηγήσει στην ισχυροποίηση της παρουσίας στις ξένες αγορές, αφού μόνο η εξαγωγική δραστηριότητα δεν επαρκεί για να επιτευχθεί το άνοιγμα, παρά το γεγονός πως οι εξαγωγές παρουσιάζουν -μονοψήφια έστω- αύξηση. Όπως διευκρινίζουν, οι συζητήσεις βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη για διάφορα projects, έχουν ενταθεί όμως τον τελευταίο χρόνο.


Πηγή: capital.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη