Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έρχεται το τέλος των «παραδοσιακών» φαρμακευτικών εταιρειών;

27/3/2018 8:15:34 πμ
Σε ποιες εταιρείες θα επενδύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν κάποιος σας έλεγε ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα δεν θα υπάρχουν πλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες, όπως τις γνωρίζουμε τώρα, μπορεί και να φάνταζε γραφικός.

 

Την ίδια στιγμή όμως όλοι ξέρουμε ότι -με εξαίρεση τον καρκίνο και την άνοια- οι έρευνες και τα φάρμακα για τα περισσότερα συχνά νοσήματα έχουν πιάσει «ταβάνι». Με απλά λόγια, τα χρηματικά ποσά που επενδύονται πλέον για ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση κ.ά., είναι σαφώς μειωμένα, αφού τα υπάρχοντα φάρμακα που χορηγούνται καλύπτουν εν πολλοίς τους περισσότερους ασθενείς.

Τι αναμένουμε λοιπόν να συμβεί τα προσεχή χρόνια;

 Μια πρώτη αλλά ουσιαστική απάντηση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος Επενδύσεων της ABN AMRO Private Banking, Didier Duret, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για το μέλλον, τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση του φαρμακευτικού κλάδου. Εξάλλου η χρηματοδότηση των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.


Ο κ. Duret έκανε σαφές ότι "οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι πλέον οι ηγέτες στον τομέα" και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι "υπεραξία υπάρχει στη βιοτεχνολογία, στις μικρότερες εταιρείες που παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη".

Όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια τεράστια επανάσταση που ξεπερνά την προηγούμενη επανάσταση στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας και αφορούσε στις απεικονιστικές διαγνωστικές μεθόδους. Σήμερα μιλούν όλοι για τα Big Data, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές "δεξαμενές" και είναι δύσκολο να ενσωματωθούν σε ένα φορέα.


Η τεχνολογία λοιπόν είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις προκλήσεις. Η βιοτεχολογία μάλιστα είναι το νέο μεγάλο θέμα στην υγειονομική περίθαλψη, όπου υπάρχουν σημαντικές υπεραξίες, σε αντίθεση με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που παρουσιάζουν σταδιακή συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, λόγω της λήξης πατεντών αλλά και της επικέντρωσης κυρίως στις πιο διαδεδομένες ασθένειες.

Υπάρχουν ευκαιρίες για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με το στέλεχος της μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να είναι "ιδιαιτέρως λεπτή, τραγική έως και καταθλιπτική, επειδή υπάρχουν τεράστιοι οικονομικοί περιορισμοί. Όμως έχουμε τεχνολογίες, ώστε να μετατρέψουμε τα στοιχεία της κρίσης σε στοιχεία ευκαιρίας", είπε χαρακτηριστικά.

"Οι εταιρείες πιέζονται για μικρότερα κόστη, επειδή πρέπει να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων, όχι μόνο λόγω των γενοσήμων αλλά και εξαιτίας των νέων παικτών που μειώνουν τα κόστη. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες. Μέσα από τη λιτότητα μπορεί να αναδειχτεί η καινοτομία. Οι μικρές εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις βιοτεχνολογίας για τους ασθενείς, τις οποίες δεν μπορούν να προσφέρουν οι μεγάλες φαρμακευτικές.

Μικρές εταιρείες-μικροεργαστήρια μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση. Οι τράπεζες μπορούν να συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους πώς θα στρέψουν τα κεφάλαιά τους στην καινοτομία".


Ο κ. Duret αναφέρθηκε επίσης στους τρόπους, με τους οποίους λειτουργούν οι νέοι γιατροί, οι οποίοι σήμερα "είναι περισσότερο επιχειρηματίες" σε σχέση με το παρελθόν. Αυξάνονται οι γιατροί που μπαίνουν στο χώρο και αναζητούν ψηφιακές λύσεις. Δικτυώνονται και κάνουν σημαντική χρήση της τεχνολογίας. Είναι πιο θετικοί στη χρηματοδότησή τους.


Τέλος, αναφέρθηκε και στους ξένους επενδυτές που αγοράζουν ελληνικές ιδιωτικές κλινικές. "Υπάρχει παγκοσμίως ζήτηση για περίθαλψη. Να δημιουργηθούν ιδιωτικά και δημόσια οχήματα για επενδύσεις και ξένων στην Ελλάδα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι το γερμανικό ταμείο που θέλει να επενδύσει στο εξωτερικό. Θέλουν να επενδύουν σε «κοινωνικές» επιχειρήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σ' αυτό. Υπάρχουν φυσικά και οι κλασικοί επενδυτές, στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας, για παράδειγμα", κατέληξε.

Ο Didier Duret, Chief Investment Officer, της ABN AMRO Private Banking, μίλησε στο συνέδριο "THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE" που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών