Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έρχεται το «χάπι κατά της γήρανσης»

27/3/2017 10:19:47 πμ
Το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (ΝΜΝ) επιδιορθώνει το DNA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε 3-5 χρόνια μπορεί να είναι πραγματικότητα το «χάπι κατά της γήρανσης», καθώς σε ένα εξάμηνο αρχίζουν οι κλινικές του μελέτες σε ανθρώπους!


Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας, ανέπτυξε μια ουσία που δρα κατά των βλαβών που προκαλεί η γήρανση και η έκθεση σε ακτινοβολία. Πρόκειται για το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (ΝΜΝ), ένα ένζυμο, πρόδρομη μορφή του μεταβολίτη NAD+, το οποίο έχει την ικανότητα να συμβάλλει στην αυτοεπιδιόρθωση του DNA.


Σε πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι το ΝΜΝ, μέσα σε μία εβδομάδα, βελτίωσε τη φυσική τους κατάσταση σε επίπεδα νεαρών ποντικιών και τους «χάρισε» ζωή, αυξάνοντας κατά 20% την επιβίωσή τους.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Ντέιβιντ Σινκλαίρ, καθηγητή Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας της Γήρανσης, το ΝΜΝ αναδεικνύεται το «κοντινότερο επίτευγμα σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αντιγηραντικό φάρμακο», εξηγώντας ότι με το πέρας του χρόνου η ικανότητα επιδιόρθωσης των βλαβών του DNA μειώνεται κατά 60%.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.


Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παλαιότερες έρευνες με το ίδιο ένζυμο έχουν δείξει ότι βελτιώνει την όραση, την οστική πυκνότητα, τη μυϊκή μάζα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την ηπατική λειτουργία στα ποντίκια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ανάπτυξη νέου φαρμάκου για την παχυσαρκία per os
Η σεμαγλουτίδη per os θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ






Σχετικά άρθρα

RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους
Και το νέο εμβόλιο που μειώνει τις νοσηλείες
Πνευμονία: Νέο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους
Προσφέροντας υψηλότερη προστασία σε ενήλικες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα
Νέα δεδομένα για τις πολυβιταμίνες
Υποδεικνύουν πιθανή δράση στην πτώση της πίεσης
Παχυσαρκία: Μια πολύπλοκη νόσος που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση
Γράφει η Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη MD, MSc, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Medical Advisor Φαρμασέρβ-Λίλλυ