Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Οι 21 στόχοι για την εξέλιξη των φαρμακοποιών
Η FIP τους καλεί να τεκμηριώνουν την αξία των υπηρεσιών προκειμένου να αμείβονται αναλόγως
Η Βίκυ Κουλιανού: το πρόσωπο της FITO+
Μια αποκλειστική συνεργασία στο χώρο των καλλυντικών
Αντιγριπικός εμβολιασμός στο φαρμακείο: Ναι αλλά πώς;
Δύσκολες μέρες περιμένουν τους φαρμακοποιούς

Έρχεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών

25/1/2019 2:24:19 μμ
Η ΗΔΙΚΑ μπαίνει σε νέα πεδία συνεργασίας με το υπ. Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για το συντελούμενο μετασχηματισμό της ΗΔΙΚΑ και τις προκλήσεις και τις δράσεις που αναμένονται, μίλησε ο υπουργός Υγείας σε σχετική ημερίδα.


Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η ΗΔΙΚΑ είναι «στρατηγικός εταίρος» του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι η συμβολή της υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καταλυτική σε 3 πεδία:

  1. Στην πρόσβαση των ανασφάλιστων: Η ΗΔΙΚΑ διασφάλισε ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων θα γίνεται εύκολα, χωρίς περιττά «φίλτρα», μόνο με τον ΑΜΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2018, 900.000 ανασφάλιστοι πολίτες αξιοποίησαν το Νόμο 4368/2016 για φάρμακα και εξετάσεις.
  2. Στην ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας και τη διαφάνεια: α) με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση -πετυχημένο μοντέλο που καλύπτει σχεδόν το σύνολο (>98%) της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων- η χώρα έχει για πρώτη φορά μια αξιόπιστη βάση δεδομένων, από την οποία μπορεί να αντλεί στρατηγικές πληροφορίες για τη χάραξη πολιτικής υγείας και β) με τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα (55 ενσωματωμένα) τα οποία αποτελούν κρίσιμο «κρίκο» στην εξυγίανση στο φάρμακο.
  3. Στη μεταρρύθμιση: α) με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ): κρίσιμο εργαλείο για τον οικογενειακό γιατρό, που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας και προσφέρει συνεχή, ολιστική και ποιοτική φροντίδα και β) με το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης «ραντεβού» στις δομές ΠΦΥ.

Ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στα νέα πεδία συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με την ΗΔΙΚΑ και πιο συγκεκριμένα:

  • στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση νοσηλευόμενων ασθενών
  • στα Μητρώα Ασθενών
  • στην άυλη συνταγή (ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών)
  • στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών
  • στη διασύνδεση του ΑΗΦΥ με την Κάρτα Υγείας Αθλητή
  • στη διασύνδεση με τα πληροφοριακά σύστηματα των άλλων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, Νοσοκομεία, κ.α) με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Συστήματος Υγείας.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, θα υπάρχει έλεγχος στην αποδοτικότητα του συστήματος υγείας, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της φροντίδας και θα διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο «προφίλ υγείας» της χώρας. «Πάντα τελικός μας στόχος είναι η ανθρωποκεντρική και αποτελεσματική φροντίδα, η δίκαιη κατανομή πόρων και η ισότητα στην Υγεία» κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών
Το Σύστημα περιλαμβάνει πλέον το σύνολο σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού