Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επιτροπή Τεχνοκρατών: έκκληση στην κυβέρνηση για διαφύλαξη των αποθεματικών των ταμείων

25/11/2008
Οι επαγγελματικοί φορείς τονίζουν τον κίνδυνο απώλειάς τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τον κίνδυνο απώλειας αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη προστασίας τους – και τώρα και στο μέλλον – με μια σειρά συγκεκριμένων αποφάσεων και μέτρων, θέτει στην κυβέρνηση η Επιτροπή Τεχνοκρατών την οποία έχουν συγκροτήσει οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και συγκεκριμένα της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Η επιτροπή μελέτησε διεξοδικά το όλο θέμα καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικότερα τονίζει ότι:

• Απαιτείται σαφής και νομοθετημένη εγγύηση, από την Πολιτεία, του συνόλου των κατατεθειμένων στο τραπεζικό σύστημα (κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος) διαθεσίμων των ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, το ύψος των καταθέσεων αυτών των ασφαλιστικών Φορέων ξεπερνά τα 13,5 δις. ευρώ και αντιπροσώπευε, πριν από την εκδήλωση της κρίσης, το 45% της συνολικής περιουσίας των φορέων αυτών – με την επισήμανση, όμως, ότι, μετά την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, η ποσοστιαία αναλογία των ρευστών διαθεσίμων του ασφαλιστικού συστήματος επί της συνολικής περιουσίας του, έχει πολλαπλασιαστεί.

• Με δεδομένες τις τεράστιες απώλειες των τιμών των χρηματιστηριακών αξιών, απαιτείται σαφής και άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε, να απαγορευθεί η ρευστοποίηση, σ’ ολόκληρη τη διάρκεια της κρίσης, από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, μετοχικών η ομολογιακών αξιών.

• Παραλλήλως προς αυτή την απαγόρευση, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα άμεσης συνδρομής (στην ανάγκη μέσω ατόκου δανεισμού) από τον κρατικό προϋπολογισμό, προς τους ασφαλιστικούς φορείς που αντιμετωπίζουν η πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

• Σε καμιά περίπτωση, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν τα ταμιακά διαθέσιμα οποιουδήποτε τομέα των 13 νέων (υπερ)Ταμείων, για την κάλυψη αντίστοιχων ταμιακών αναγκών άλλου τομέα του ίδιου (υπερ)Ταμείου.

• Στις περιπτώσεις λήξης ομολογιακών δανείων που έχουν συνάψει οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί, η επιλογή ρευστοποίησης των δανείων αυτών έναντι της επιλογής ανανέωσής τους η αντιθέτως αλλά και η επιλογή διάθεσης, σε περίπτωση ρευστοποίησης, του προϊόντος αυτής, θα ανήκει αποκλειστικά στις διοικήσεις των Φορέων που θα πρέπει όμως, να είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες εισηγήσεις των προβλεπόμενων εκ του νόμου 3655/2008 επί μέρους Διοικουσών Επιτροπών.

Εξάλλου, οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων φορέων επισημαίνουν ότι επιβάλλεται ακόμη, η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας στα σημεία που αυτή:

» Απαγορεύει τις καταθέσεις προθεσμίας σε ποσοστό άνω του 1% των διαθεσίμων των ασφαλιστικών Φορέων και

» Επιτρέπει τις επενδύσεις σε σύνθετα (δομημένα) ομόλογα σε ποσοστό 2% των διαθεσίμων των Ταμείων (επιβάλλεται η ολοσχερής απαγόρευση των επενδύσεων των ασφαλιστικών Ταμείων σε παρόμοια προϊόντα).

Οι διοικήσεις των φορέων τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν άμεσα για να προστατευθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και να προληφθούν νέα και σοβαρότερα προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια δέχεται διαρκώς και νέα πλήγματα.

Συντονιστής της Επιτροπής Τεχνοκρατών που λειτουργεί με κοινή απόφαση των διοικήσεων των συνεργαζόμενων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων είναι ο Γεώργιος Ρωμανιάς και μέλη της οι: Ιωάννης Γουσέτης (ΔΣΑ), Βασίλειος Σωτηρακόπουλος (ΠΙΣ), Αντώνιος Πρωτονοτάριος (ΤΕΕ), Παναγιώτης Μούζιος (ΤΕΕ), Άννα Αναγνωστάκη (ΤΕΕ), Μαρία Πουλαντζά (ΣΣΑ), Αθανάσιος Κατσίκης (ΟΣΑ) και Ιωάννης Παπαδόπουλος (ΦΣΑ).


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Το φάρμακο λοιπόν που δεν υπήρχε επί σειρά ετών, πλέον θα υπάρχει», επισημαίνει ο υπουργός
Οι εργοδότες προτείνουν μισθό 30% χαμηλότερο από τη σύμβαση που υπήρχε πριν από 14 χρόνια


Σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι στο φάρμακο: Ζητούν άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Οι εργοδότες προτείνουν μισθό 30% χαμηλότερο από τη σύμβαση που υπήρχε πριν από 14 χρόνια
Νέο webinar για τη διακοπή καπνίσματος: Μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον φαρμακοποιό
Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών ΣΕΦΑΡ-ΣΥΦΑΡΤ, ΣΥΦΑ Θράκης, ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ
IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1