Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επιστροφή self tests: Η Πολιτεία θα καθορίσει ποσοστιαίο περιθώριο απόκλισης

20/4/2022 9:22:56 μμ
Ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανάστατοι είναι οι φαρμακοποιοί για την επιστροφή των κρατικών self tests, διότι αγωνιούν αν θα έχουν κυρώσεις σε περίπτωση που εμφανιστούν αποκλίσεις μεταξύ του αριθμού των τεστ που θα επιστραφούν και αυτών που έχουν δηλωθεί στο σύστημα ότι χορηγήθηκαν στους πολίτες.


Καθώς είναι γνωστό ότι θα γίνουν σχετικοί έλεγχοι, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι εύκολο να έχουν γίνει λάθη, όταν κλήθηκαν κατά περιόδους να εξυπηρετήσουν έναν τεράστιο αριθμό πολιτών σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ μεγάλο ήταν και το μπέρδεμα και με τη δήλωση στο σύστημα των τεμαχίων που δίνονταν ανά πολίτη, πότε πέντε, πότε τρία, πότε ένα. Η επίπονη –κατά γενική ομολογία– διαδικασία αποσυσκευασίας (όταν από κουτιά των 5 έπρεπε να δοθεί 1) και οι ελλείψεις σε μπατονέτες, σε υγρά κτλ. αύξησε στο κατακόρυφο το φόρτο εργασίας και είναι πιθανό να μην υπήρχε ο χρόνος για σωστή διαχείριση των αποθεμάτων.


Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις μεταξύ του ΠΦΣ και της κυβέρνησης ώστε να οριστεί ένα ποσοστιαίο περιθώριο δικαιολογημένης απόκλισης. Αυτό σημαίνει ότι τα φαρμακεία που θα εμφανίσουν κάποια μικρή απόκλιση δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, καθώς αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έγινε σκόπιμα. Στα φαρμακεία όμως που οι διαφορές θα είναι σημαντικές –δηλαδή άνω του ορίου που θα θέσει η Πολιτεία– θα υπάρξουν συνέπειες, χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμα ποιες θα είναι αυτές.


Ο Τάσος Τερζής, πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Έβρου, μιλώντας στο f.daily για το θέμα, διευκρίνισε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα συστηματικά η επιστροφή των τεστ στον Έβρο, οπότε δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για το αν υπάρχουν αποκλίσεις και πόσο μεγάλες είναι. Σύμφωνα με τον ίδιο μια μικρή απόκλιση είναι δικαιολογημένη, καθώς ειδικά στην αρχή της διάθεσης αυτών των τεστ ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους φαρμακοποιούς να παρακολουθήσουν σωστά τη διαδικασία.

«Μιλάμε για πολλούς μήνες και για εκατομμύρια τεστ πανελλαδικά. Είναι λογικό να έχουν γίνει λάθη, όχι μόνο στη διαχείριση από τους φαρμακοποιούς, αλλά και σφάλματα χρέωσης – πίστωσης στο σύστημα. Αυτό όμως θα ξεκαθαριστεί εφόσον έχουμε τα δεδομένα τοπικά και πανελλαδικά και δούμε ποιες είναι οι πραγματικές αποκλίσεις, ποιος έχει την ευθύνη για αυτές, ο φαρμακοποιός ή η φαρμακαποθήκη, και αν θα υπάρξουν ακραία φαινόμενα που μπορεί να είναι ύποπτα», εξήγησε ο Τ. Τερζής.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο καταστατικό του






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της