Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επικίνδυνα τα φάρμακα με βαλπροϊκό για τις εγκύους

18/12/2014 10:05:58 πμ
Νέες προειδοποιήσεις ασφαλείας από την εταιρεία Sanofi, τον ΕΜΑ και τον Ε.Ο.Φ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Η εταιρεία Sanofi ενημερώνει όλους τους επαγγελματίες υγείας για τις νέες σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων που περιέχουν βαλπροϊκό νάτριο, βαλπροϊκό οξύ, βαλπροϊκό ημινάτριο και βαλπρομίδη.

Οι νέες αυτές προειδοποιήσεις έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).


 

Συγκεκριμένα τα εν λόγω σκευάσματα συνδέονται με μεγάλο κίνδυνο για μη φυσιολογικές εκβάσεις στην κύηση, είτε λαμβάνεται ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Οι κίνδυνοι αφορούν: συγγενείς δυσπλασίες (10%), καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των παιδιών που εκτέθηκαν στο βαλπροϊκό ενδομητρίως, μειωμένες νοητικές ικανότητες, προβλήματα μνήμης και προβλήματα στην ομιλία και στις γλωσσικές δεξιότητες (30-40%). Τα δεδομένα αυτά δείχνουν επίσης ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αυτισμό και για διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

 


Ως εκ τούτου, σκευάσματα που περιέχουν βαλπροϊκό δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ούτε από κορίτσια, έφηβες ή γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (εκτός εάν λαμβάνουν αποτελεσματική αντισυλληπτική αγωγή).

Η αγωγή με βαλπροϊκό πρέπει να επιβλέπεται από γιατρό με εμπειρία στη διαχείριση της επιληψίας ή της διπολικής διαταραχής.

Οι γυναίκες ασθενείς που λαμβάνουν βαλπροϊκό, καθώς άλλες αγωγές δεν είναι αποτελεσματικές ή ανεκτές, πρέπει να είναι ενημερωμένες και να έχουν κατανοήσει τους κινδύνους, να ακολουθούν αντισυλληπτική αγωγή, να αναθεωρούν τακτικά την αγωγή και να ζητήσουν άμεση ιατρική συμβουλή σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή προγραμματισμού κύησης.

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με την ονομασία: «Προστατεύουμε το Περιβάλλον… με Πράξεις»
Γράφει η Ιωάννα Σιγάλα, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της