Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επικαιροποιούνται οι συστάσεις εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες

29/5/2020 1:09:46 μμ
Για την περίοδο της πανδημίας SARS-CoV-2
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με εγκύκλιό του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος επικαιροποιεί τις τρέχουσες οδηγίες για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων και συνιστά:
  • έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα Εθνικά Προγράμματα εμβολιασμών
  • άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν
  • εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Διευκρινίζεται δε ότι ασυμπτωματικά παιδιά ή ενήλικες που παραμένουν σε απομόνωση λόγω έκθεσης σε κρούσμα COVID-19 ή λόγω συμπτωμάτων, ο εμβολιασμός αναβάλλεται για 14 ημέρες.

Όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας στην Εγκύκλιο, σε διάφορες χώρες καταγράφεται σημαντική μείωση των εμβολιασμών που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο φόβο του κοινού για πιθανή έκθεση στον ιό.
«Παρόμοια υπολογίζονται και τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης των εμβολιασμών και στη χώρα μας», αναφέρει ο Π. Πρεζεράκος και τονίζει ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια.

Τονίζεται λοιπόν ότι: «Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας που περιλαμβάνουν την προσέλευση με προγραμματισμένα ραντεβού για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους αναμονής, με μόνο ένα συνοδό, αν είναι απαραίτητο, και ακολουθώντας τις συστάσεις για χρήση μάσκας και υγιεινής των χεριών. Ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19 και ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορονοϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης, ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση