Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ασθενείς μιλούν μέσα από τα φαρμακεία με γενικό γιατρό μέσω βιντεοκλήσης
Μια υπηρεσία της Boots σε συνεργασία με την εφαρμογή Livi
Νέα παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα των φαρμακοποιών «Ψυχής Ίαμα»
10 χρόνια δράσης, 7 έργα σε 12 αίθουσες, πάνω από 8 χιλιάδες θεατές
Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού: Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς στο επίκεντρο
Ανοικτή εκδήλωση για το κοινό ετοιμάζει ο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης


Επιχορήγηση σε Έλληνα ερευνητή που θα επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων

7/12/2018 12:25:12 μμ
Για ασθένειες που προκαλούνται από την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών στο σώμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έλληνας ερευνητής θα επιχορηγηθεί για έρευνα με την οποία στοχεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων.


Ο ερευνητής δρ Γιώργος Σκρέτας του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) να ενισχυθεί με "επιχορήγηση εδραίωσης" (ERC Consolidator Grant), προκειμένου να αναπτύξει τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία θα επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων για ασθένειες που προκαλούνται από την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών στο σώμα.

 

Η πρόταση του δρ Σκρέτα είναι μία από τις 291 που επελέγησαν από όλη την Ευρώπη κατά τον τελευταίο γύρο επιχορηγήσεων εδραίωσης. Συνολικά, το ERC θα δώσει 573 εκατ. ευρώ για να εκτελεσθούν ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θεωρείται ότι είναι δυνατό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Κάθε χρηματοδότηση φθάνει περίπου τα δύο εκατομμύρια ευρώ για διάστημα έως πέντε ετών.


Ο Έλληνας ερευνητής, εφαρμόζοντας αρχές της συνθετικής βιολογίας και της μοριακής εξέλιξης, θα αναπτύξει μια πλατφόρμα που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για όλες τις λεγόμενες «ασθένειες προβληματικής πρωτεϊνικής αναδίπλωσης» (Αλτσχάιμερ, νόσος Χάντινγκτον, αμυλοείδωση, χρωστική αμφιβληστροειδίτιδα, κυστική ίνωση κ.ά.), θα είναι απλή στη χρήση της, γρήγορη και φθηνή, οδηγώντας στην ανακάλυψη νέων ενώσεων με εν δυνάμει θεραπευτικές ιδιότητες.


Οι εν λόγω ασθένειες -υπάρχουν πάνω από 50- είναι σχεδόν όλες ανίατες, γι' αυτό αναζητούνται επειγόντως νέα φάρμακα που να διορθώνουν την προβληματική αναδίπλωση των πρωτεϊνών. Οι υπάρχουσες τεχνολογίες επιτρέπουν την αναζήτηση και αξιολόγηση μόνο ενός περιορισμένου αριθμού μορίων και ενώσεων, ενώ είναι δαπανηρές και χρονοβόρες. Η προτεινόμενη μέθοδος από τον δρ Σκρέτα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια αποτελεσματικότερη εναλλακτική μέθοδο.


Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ERC είναι η πρώτη για την Ελλάδα στην κατηγορία των «Εφαρμοσμένων Επιστημών Ζωής» και η δεύτερη γενικότερα στις «Επιστήμες της Ζωής».


Ο Γ. Σκρέτας αποφοίτησε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1998, πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ το 2006 και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν. Το 2010, με διεθνή υποτροφία «Μαρί Κιουρί» της Ε.Ε., επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε ερευνητής στο ΕΙΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό
Από το αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς


Σχετικά άρθρα

FACEBOOK και INSTAGRAM: Διώχνουν τους αντιεμβολιαστές από τις σελίδες τους
Συγχαρητήρια έλαβαν από τον ΠΟΥ
ESC: Νέες συστάσεις για τη ριβαροξαμπάνη
Συνιστάται σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο και σε ασθενείς με διαβήτη
ΕΟΦ: Διευκρινίσεις για τις θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης
Μετά τη μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «Lancet»
Κινολόνες: Επικίνδυνη η υπερσυνταγογράφησή τους
Οι επαγγελματίες υγείας δείχνουν να αγνοούν τις σοβαρές παρενέργειες αυτών των αντιβιοτικών