Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επιθέματα μικροβελόνων με αντιβιοτικό

28/5/2021 5:09:33 μμ
Ανοίγουν νέους δρόμους στη διαχείριση δερματικών λοιμώξεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι δερματικές λοιμώξεις από MRSA αντιμετωπίζονται με ενέσιμα αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες, ενώ συμβάλλουν στη μικροβιακή αντοχή. 

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, οι ερευνητές του Karolinska Institutet στη Σουηδία αναπτύσσουν ένα επίθεμα με μικροβελόνες που χορηγεί το αντιβιοτικό απευθείας στο σημείο της βλάβης, μειώνοντας τη μόλυνση στο δέρμα.

Πιο αναλυτικά, οι μικροβελόνες είναι φτιαγμένες από ένα πολυμερές που περιέχει μέσα του τη φαρμακευτική ουσία. Έχει χρησιμοποιηθεί η βανκομυκίνη, η οποία είναι μία από τις κύριες θεραπείες στις MRSA δερματικές λοιμώξεις,  αλλά δεν χορηγείται ούτε τοπικά (λόγω της χαμηλής ικανότητάς της να διεισδύει στο δέρμα) ούτε από το στόμα διότι δεν απορροφάται καλά από το έντερο.
Η εφαρμογή του επιθέματος δεν είναι επώδυνη, καθώς οι μικροβελόνες είναι τόσο μικρές που δεν φτάνουν στους υποδοχείς του πόνου.

«Μέσω του καινοτόμου σχεδιασμού των μικροβελόνων, μπορούσαμε να ελέγχουμε τη δοσολογία του φαρμάκου που χορηγείται στο δέρμα», εξηγεί η Jill Ziesmer, PhD φοιτήτρια και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials Technologies.
Μεταξύ των συντακτών της μελέτης είναι και ο Γεώργιος Σωτηρίου, κύριος ερευνητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου, ο οποίος αναφέρει: «Εάν αυτός ο νέος τρόπος χορήγησης φαρμάκων φτάσει στα νοσοκομεία, μπορεί να φέρει δραστική αλλαγή στη διαχείριση των θανατηφόρων MRSA λοιμώξεων και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικροβελόνες ψηφίστηκαν ως μία από τις 10 κορυφαίες αναδυόμενες τεχνολογίες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2020
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση