Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επί 16 μήνες δεν εγκρίθηκε κανένα καινοτόμο φάρμακο στην Ελλάδα

6/11/2019 4:03:05 μμ
Σοβαρές καθυστερήσεις στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από μια μακρά περίοδο παρατεταμένης στασιμότητας και αβεβαιότητας για το μέλλον της εισόδου της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα, το νέο νομοσχέδιο για το φάρμακο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και προβλέπει μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των Επιτροπών Αξιολόγησης, Αποζημίωσης και Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, έχει αυξήσει τις προσδοκίες για μεγαλύτερη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες.

Εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου αναφέρουν πως αν και έγινε μια καλή αρχή, ωστόσο παραμένει ζητούμενο η Ανάπτυξη και η μείωση του clawback. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας των στρεβλώσεων των προηγούμενων χρόνων στην αγορά φαρμάκου, ο Έλληνας ασθενής σε σχέση με τον Ευρωπαίο εμφανίζει υστέρηση κατά 44,7 έως 71% στην πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία, όπως προέκυψε από στοιχεία του «Δείκτη αναμονής» (Patient Waiting Access to Innovative Therapies - WAIT Indicator), που εξέδωσε στην αρχή της χρονιάς η EFPIA.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους 16 μήνες δεν έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά καμία καινοτόμος θεραπεία, από όσες εγκρίνονται και κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ.

Κρίσιμης σημασίας ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων για το HTA στην πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα

Σύμφωνα με τη Μυρσίνη Ουζουνέλλη, CEO της εταιρείας ΜΥΟ Health που εξειδικεύεται σε υπηρεσίες ΗΤΑ, το πρόσφατο νομοσχέδιο δεν είχε τις τομές που θα περίμενε κανείς να έχει όσον αφορά το ΗΤΑ. Χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά την κατάθεση των φακέλων αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, ενώ επιπλέον υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσβαση σε αξιόπιστα στοιχεία από την καθημερινή ιατρική πράξη στην Ελλάδα (Real World Evidence), στοιχεία που έχει η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε φαρμακοοικονομικές αναλύσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στους φακέλους ΗΤΑ.

Σοβαρές καθυστερήσεις στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων

Εκτός από την Επιτροπή Αξιολόγησης HTA, πάντως, σημαντικότερο ίσως είναι να επιταχυνθούν πλέον οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης HTA, καθώς υπάρχουν δεκάδες θεραπείες και φάρμακα (ογκολογικά, για την ηπατίτιδα, την πολλαπλή σκλήρυνση, αρκετά βιο-ομοειδή) που έχουν περάσει από αξιολόγηση και έχουν «σκαλώσει» στο τελευταίο στάδιο πριν από την ένταξή τους στη θετική λίστα. Είναι σημαντικό, όπως λένε οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, να ενταχθούν άμεσα τα παραπάνω φάρμακα στη θετική λίστα, καθώς οι κωλυσιεργίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ζημιώνουν σημαντικά το δημόσιο (οι θεραπείες αποζημιώνονται σε υψηλότερες τιμές), αλλά κυρίως πλήττουν τον ίδιο τον ασθενή, που καθυστερεί να λάβει την αγωγή του.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών