Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΕΟΦ: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 77 φάρμακα

15/2/2019 9:32:44 πμ
Τονίζει ότι είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την Προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για ακόμα 77 φαρμακευτικά προϊόντα αποφάσισε ο ΕΟΦ, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά. Σημειώνεται δε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασής του απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. 

Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι η παρούσα απόφαση είναι συμπληρωματική της αντίστοιχης απόφασης από τον Αύγουστο του 2017, με την οποία είχαν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές και η αποθεματοποίηση 21 φαρμάκων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, το μέτρο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και θα θα αρθεί φυσικά όταν και εφόσον αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά. Τονίζει δε ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του και ότι είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. 

Υπενθυμίζει ακόμα σε τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης ότι είναι επιβεβλημένη η διάθεση των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους. 

Δείτε εδώ τα 77 φάρμακα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό