Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για άλλα 5 φάρμακα
Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Η γλυκοζαμίνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal
Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου


ΕΟΦ: Ανέστειλε το εμπάργκο για την παράλληλη εξαγωγή 22 φαρμακευτικών σκευασμάτων

22/3/2019 5:07:00 μμ
Η αγορά έχει ομαλοποιηθεί όπως αναφέρει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Την αναστολή της απόφασης που απαγόρευε τις παράλληλες εξαγωγές σε 22 από 77 γνωστά σκευάσματα που έλειπαν από τη φαρμακευτική αγορά ανακοίνωσε ο ΕΟΦ μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει πλέον επάρκεια και ομαλοποίηση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα, ανάμεσά τους και πολλά ευρέως διακινούμενα, για τα οποία από τις 14 Φεβρουαρίου 2019 ο ΕΟΦ είχε επιβάλει εμπάργκο «Προσωρινής Απαγόρευσης των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης».


Η απόφαση αυτή είναι άμεσα εφαρμοστέα, σύμφωνα με τον Οργανισμό όμως απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων στο μέλλον. Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι από εδώ και στο εξής όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο ελλείψεων που αναρτά και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση, προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα.

Εντωμεταξύ, μέχρι τις 25 Μαρτίου ή το αργότερο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ελλείψεις φαρμάκων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμακευτικών προϊόντων θα μπορούν να αναφέρουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στη νέα εφαρμογή του ΕΟΦ, έτσι ώστε ο Οργανισμός να έχει μία πλήρη καθημερινή εικόνα του προβλήματος και να μπορεί να λαμβάνει άμεσα τις αποφάσεις του για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές και όπως ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο Hellas Pharm, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου, 700 φάρμακα στην Ελλάδα έχουν χαμηλότερη τιμή από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης. Πολλά από αυτά, όπως είπε, εξάγονται ή αποσύρονται ως ασύμφορα και αντικαθίστανται από άλλα, πολύ ακριβότερα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Τα βραβεία διοργανώνονται για 2η χρονιά


Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για άλλα 5 φάρμακα
Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Με πιθανή καθυστέρηση θα κυκλοφορήσουν τα αντιγριπικά εμβόλια τον Οκτώβριο 2019
Εξαιτίας των ερευνών για το στέλεχος Α(H3N2)
ΕΟΠΥΥ: Προσλαμβάνει 52 φαρμακοποιούς και 5 βοηθούς φαρμακείου
Στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης
Μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα το 2020
Ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε και τη μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%