Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΕΟΦ: Ανέστειλε το εμπάργκο για την παράλληλη εξαγωγή 22 φαρμακευτικών σκευασμάτων

22/3/2019 5:07:00 μμ
Η αγορά έχει ομαλοποιηθεί όπως αναφέρει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Την αναστολή της απόφασης που απαγόρευε τις παράλληλες εξαγωγές σε 22 από 77 γνωστά σκευάσματα που έλειπαν από τη φαρμακευτική αγορά ανακοίνωσε ο ΕΟΦ μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει πλέον επάρκεια και ομαλοποίηση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα, ανάμεσά τους και πολλά ευρέως διακινούμενα, για τα οποία από τις 14 Φεβρουαρίου 2019 ο ΕΟΦ είχε επιβάλει εμπάργκο «Προσωρινής Απαγόρευσης των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης».


Η απόφαση αυτή είναι άμεσα εφαρμοστέα, σύμφωνα με τον Οργανισμό όμως απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων στο μέλλον. Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι από εδώ και στο εξής όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο ελλείψεων που αναρτά και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση, προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα.

Εντωμεταξύ, μέχρι τις 25 Μαρτίου ή το αργότερο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ελλείψεις φαρμάκων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμακευτικών προϊόντων θα μπορούν να αναφέρουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στη νέα εφαρμογή του ΕΟΦ, έτσι ώστε ο Οργανισμός να έχει μία πλήρη καθημερινή εικόνα του προβλήματος και να μπορεί να λαμβάνει άμεσα τις αποφάσεις του για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές και όπως ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο Hellas Pharm, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου, 700 φάρμακα στην Ελλάδα έχουν χαμηλότερη τιμή από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης. Πολλά από αυτά, όπως είπε, εξάγονται ή αποσύρονται ως ασύμφορα και αντικαθίστανται από άλλα, πολύ ακριβότερα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη