Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.

20/1/2022 3:28:25 μμ
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε πολλά ευρέως διακινούμενα φάρμακα, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε χθες πως αίρει προηγούμενη απόφασή του για τις παράλληλες εξαγωγές και την ενδοκοινοτική διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων. Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς τις τελευταίες ημέρες πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται εντόνως για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων.

Τις ελλείψεις φαρμάκων είχε αναδείξει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ενώ πρόσφατα αίτημα απαγόρευσης εξαγωγών προς τον ΕΟΦ έκανε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλοντας παράλληλα στον υπουργό Υγείας «την κωλυσιεργία του ΕΟΦ ως προς τη σύζευξη της πλατφόρμας του ΠΦΣ (που είναι έτοιμη εδώ και ένα χρόνο) με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, ώστε σε real time να υπάρχει ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι σε έλλειψη». Για τις ελλείψεις φαρμάκων έχει υπάρξει παρέμβαση και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου προς τον ΕΟΦ ζητώντας να ομαλοποιηθεί η αγορά. Επομένως, η απόφαση της άρσης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών από την πλευρά του ΕΟΦ προκαλεί αίσθηση τη στιγμή μάλιστα που φαρμακοποιοί και ασθενείς αναζητούν εναγωνίως ελλειπτικά φάρμακα.

Πάντως ο ΕΟΦ επισημαίνει στο ίδιο έγγραφο πως οι κάτοχοι της άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων και άδειας χονδρικής πώλησης θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να διασφαλίσουν τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό των φαρμακείων και των προσώπων που έχουν άδεια να διαθέτουν φάρμακα. Στόχος είναι να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο