Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Εντυπωσιακή αύξηση τζίρου για τη φαρμακοβιομηχανία

24/8/2018 12:13:50 μμ
Τα φάρμακα αποτελούν το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν σε αξία στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπερδιπλασιασμό της εξαγωγικής δραστηριότητας στα χρόνια της κρίσης εμφανίζει η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία.


Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών (εγχώρια αγορά και εξαγωγές) στη φαρμακευτική βιομηχανία σημείωσε αύξηση 11,5% την περίοδο 2017-2018, έναντι αύξησης 12,1% την περίοδο 2016-2017. Από το 2010, το ποσοστό εμφανίζει αύξηση κατά 35,66%, έναντι αύξησης 15,71% του συνολικού δείκτη της εγχώριας βιομηχανίας.


Ο τζίρος είναι σαφώς περιορισμένος στην εσωτερική αγορά, σημειώνοντας τον Ιούνιο αύξηση 8,4%, έναντι μείωσης 2,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Υπολείπεται δε κατά 3,69% του τζίρου στη χώρα το 2010.

Εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών

Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στην εξωτερική αγορά. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν πετύχει φέτος αύξηση κύκλου εργασιών κατά 14,3%, έναντι εντυπωσιακής αύξησης 29,4% την περίοδο 2016-2017.

Ενδεικτικό της εξωστρέφειας του κλάδου είναι πως οι εξαγωγές εμφανίζουν φέτος αύξηση τζίρου κατά 106,18% σε σύγκριση με το 2010!


Παρά τη θετική αυτή εικόνα, το ισοζύγιο εισαγόμενων και εξαγόμενων φαρμάκων παραμένει αρνητικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι εισαγωγές φαρμάκων ανήλθαν το 2016 στα 2,9 δισ. ευρώ (αύξηση 2,3%) και οι εξαγωγές στο 1 δισ. ευρώ (αύξηση 3,9%).

Οι ειδικοί του ΙΟΒΕ σημειώνουν πως οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούσαν το 2016 στο 4,2%.

Μεταποίηση

Σε σχέση με τον κλάδο της μεταποίησης (χωρίς πετρελαιοειδή), ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων βρισκόταν το 2016 στην 4η θέση, με το 5% των εξαγωγών του κλάδου της μεταποίησης.


Τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων δείχνουν πως οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αποτελούν το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν σε αξία, μετά τα πετρελαιοειδή.


Οι βασικότεροι «πελάτες» των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων εδρεύουν στη Γερμανία (18,8% εξαγωγών), στο Ηνωμένο Βασίλειο (14,8%) και στην Κύπρο (7,9%).

Ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες και εξάγει σε 141 χώρες.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βασικός του στόχος η ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει






Σχετικά άρθρα

Ο Δρ. Αθανάσιος Κοτσιαρός νέος Γενικός Διευθυντής στην ΠΕΦ
Βασικός του στόχος η ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο
ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης: Δωρεά υγειονομικού υλικού στο Χαρίσειο Γηροκομείο
Στο πλαίσιο της διαχρονικής δέσμευσής του για προσφορά
HALEON: Λανσάρει το νέο Panadol Plus με συνδυασμό δύο δραστικών ουσιών
Δρα σε μόλις 5 λεπτά και ανακουφίζει έως και 9 ώρες
Όμιλος FAMAR: Εξαγοράζει μονάδα παραγωγής αποστειρωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της MiP Pharma
Αποκτά πλέον εφτά εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη