Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Εντοπίστηκαν 3 ιστοσελίδες που διακινούν φάρμακα «για την απώλεια βάρους»

12/9/2023 4:46:59 μμ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΕΟΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων «για την απώλεια βάρους» (όπως διαφημίζουν). Συγκεκριμένα αναφέρονται τρεις ιστοσελίδες: 1) https://ozempic-greece.com/ 2) https://www.killspill.eu/ozempic/?_sm_nck=1 3) https://pharma-laboratory.com/el/.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία (ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013 & Γ.Π. οικ. 22609/20.04.2022) απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Παράλληλα, η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία, ενώ οι περισσότερες πληροφορίες που αναφέρονται είναι παραπλανητικές.

Ακόμα, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η αναφορά ακόμα και μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται βάσει της ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013, ενώ οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή