Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Συνέδριο: The Future of Healthcare in Greece
To σημαντικότερο και μεγαλύτερο ετήσιο forum για τις πολιτικές υγείας στην Ελλάδα
Πρωτοποριακή τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς
Τη μέθοδο εφαρμόζει για πρώτη φορά το Π.Γ.Ν Πατρών
Ανακαλείται παρτίδα σύρριγας ινσουλίνης
Η εταιρεία οφείλει να την αποσύρει άμεσα από την αγορά


Έντεκα βρέφη νεκρά λόγω φαρμάκου που έλαβαν οι μητέρες στην εγκυμοσύνη

26/7/2018 10:46:30 πμ
Ποια θεωρείται ως βασική αιτία των θανάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντεκα βρέφη είναι νεκρά, αφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μητέρες τους έλαβαν φαρμακευτική αγωγή με sildenafil, το φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία, στο πλαίσιο μιας έρευνας στην Ολλανδία.


Η μελέτη, που περιελάμβανε 183 έγκυες γυναίκες στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του 'Αμστερνταμ, φυσικά διακόπηκε μετά τους θανάτους των γεννημένων μωρών, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων de Volksrant. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν το αγγειοδιασταλτικό φάρμακο θα προωθούσε τη ροή του αίματος του πλακούντα, βοηθώντας το βρέφος να αναπτυχθεί.


Οι γυναίκες της μελέτης, η οποία ξεκίνησε το 2015 και ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι το 2020, ήταν έγκυες με έμβρυα, τα οποία είχαν σοβαρά ελλείμματα ανάπτυξης νωρίς στην εγκυμοσύνη (την περίοδο μεταξύ 20 και 30 εβδομάδων κύησης). Ως αποτέλεσμα, τα μωρά είχαν κακή πρόγνωση.


Σύμφωνα με το βρετανικό «The Guardian», η χρήση του φαρμάκου για αυτήν την ένδειξη, η οποία προβλέπεται επίσης για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζεται από πειραματική έρευνα σε αρουραίους.

Τι συνέβη στην έρευνα

Οι γιατροί χορήγησαν το sildenafil στις μισές συμμετέχουσες στην έρευνα, ενώ οι άλλες μισές έλαβαν ψευδοφάρμακο. Μεταξύ των γυναικών που έλαβαν το φάρμακο, 17 μωρά ανέπτυξαν προβλήματα πνεύμονα και 11 από αυτά πέθαναν. Οκτώ επιπλέον μωρά πέθαναν από άσχετες συνθήκες, σύμφωνα με το πρακτορείο de Volksrant. Τρία μωρά από την ομάδα ελέγχου ανέπτυξαν προβλήματα πνεύμονα και εννέα πέθαναν από άλλες αιτίες.


Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Wessel Ganzevoort, δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Nieuwsuur, ότι «υπάρχει σχέση» μεταξύ των θανάτων και του φαρμάκου, αλλά «δεν είναι ακόμη σαφής» και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε αν τα μωρά θα είχαν επιβιώσει, αν δεν είχαν λάβει το φάρμακο».

Ποια θεωρείται ως βασική αιτία των θανάτων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το sildenafil προκάλεσε υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες των μωρών, κάτι που τα έκανε να μη λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η έρευνα δεν διεξήχθη σωστά, σύμφωνα με το «The Guardian».


Ο δρ. Ganzevoort είπε στο πρακτορείο Nieuwsuur ότι παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη μελέτη και ότι οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα επιζώντα βρέφη και τις μητέρες τους, ενώ σχεδιάζουν να αναλύσουν πλήρως τα ιατρικά αρχεία τους «για να καταλάβουν καλά τι ακριβώς συνέβη».

Πρόσθεσε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τα αποτελέσματα και ότι ήλπιζε ότι η θεραπεία θα οδηγήσει σε υγιή μωρά.


Πηγή: iatropedia.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσηςΣχετικά άρθρα

Πρωτοποριακή τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς
Τη μέθοδο εφαρμόζει για πρώτη φορά το Π.Γ.Ν Πατρών
6 στις 10 γυναίκες που κάνουν εξετάσεις στο μαστό φεύγουν χωρίς να έχουν μία ιατρική εκτίμηση
Απαραίτητη η προσωπική επαφή του ακτινοδιαγνώστη με την ασθενή
Χάσαμε την πρωτιά στο προσδόκιμο επιβίωσης
Υποβαθμισμένη η πρόληψη στη συνείδηση των πολιτών, των γιατρών και του κράτους
Αρθρίτιδα και κατάθλιψη: Πώς συνδέονται;
Το σημαντικό είναι οι ασθενείς να δραστηριοποιηθούν ξανά