Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ενστάσεις για το Νέο Σύστημα Προμηθειών

18/10/2017 1:04:09 μμ
Αβεβαιότητα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ισχυρές ενστάσεις εκφράζουν οι επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, για τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία αναφορικά με τις προμήθειες των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, για την υλοποίηση των οποίων δείχνει απροετοίμαστη, και τα οποία σε συνδυασμό με τις ελλιπείς πιστώσεις φαίνεται τελικά να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ' όσα επιδιώκουν να επιλύσουν.


Την εκτίμηση ότι μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά πιθανώς έχουν πολλαπλασιαστεί, έκανε o πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρναούτης, από το βήμα του 3rd MedTech Conference, υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον κλάδο.


Τη βιομηχανία απασχολούν τρία «καυτά» θέματα:


Το πρώτο σχετίζεται με την κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί σε πλήρη εμπλοκή τις προμήθειες. «Δεν είναι δυνατόν ένας ολιγομελής Οργανισμός να υλοποιεί το πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών Υγείας που περιλαμβάνει χιλιάδες προμήθειες για τις δεκάδες μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με τον νόμο 4472/17, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν τίποτα απευθείας. Οι προμήθειες θα γίνονται είτε από το ΕΚΑΠΥ ή αν είναι κάτω από 40 χιλιάδες ευρώ, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναούτης. «Ο ρόλος του ΕΚΑΠΥ θα έπρεπε να είναι επιτελικός, δηλαδή να σχεδιάζει και να ελέγχει την υλοποίηση του προγράμματος και όχι να εμπλακεί σε αυτή καθαυτή την εκτέλεσή του», πρόσθεσε.


Το δεύτερο θέμα αφορά στην αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας. 'Aποψη του Συνδέσμου είναι πως δεν θα πρέπει να γίνεται με copy/paste μεθόδους αλλά με διαφορετικά πρότυπα για κάθε προϊόν και πάντα σε εθελοντική βάση.


«Αγκάθι» για τις επιχειρήσεις αποτελεί, ακόμη, η κατάσταση που διαμορφώθηκε από την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των αναλώσιμων υλικών από τον ΕΟΠΥΥ, των clawback και των εκπτώσεων που ζητά ο Οργανισμός.


Το Συνέδριο διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από την Ethos Events, σε συνεργασία με το πόρταλ virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Business. Το MedTech Conference πραγματοποιείται στην Αθήνα και με θέμα: «Αβεβαιότητα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου