Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ενδυναμώνοντας το ρόλο μας στην παροχή υπηρεσιών υγείας

15/7/2021 2:28:41 μμ
Γράφει η Νατάλε Θεοφανόπουλος-Πέζερ, φαρμακοποιός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η συμβολή του φαρμακείου της κοινότητας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν αποτελεί κάτι νέο. Στα μάτια των πολιτών ο φαρμακοποιός είναι διαχρονικά ο πλέον προσβάσιμος επιστήμονας υγείας. Σε κάθε χωριό, σε κάθε στενό πόλης, επιστημονικά καταρτισμένος, έτοιμος να προσφέρει, όπου κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή του.

Από την απλή περιποίηση ενός επιπόλαιου τραύματος μέχρι την εμπεριστατωμένη συμβουλή και την ολιστική προσέγγιση σε θέματα υγείας, τα φαρμακεία της γειτονιάς αποδεικνύουν έμπρακτα καθημερινά ότι αποτελούν σημαντικότατο πυλώνα της υγειονομικής κάλυψης της χώρας.

Οι συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων ετών, η διετής εκστρατεία ενημέρωσης για τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό, η πιστοποίηση για τη διενέργειά του, ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η διαχείριση και δωρεάν διάθεση των self tests αποτελούν βήματα τα οποία αργά αλλά σταθερά ενδυναμώνουν και αναδεικνύουν το ρόλο μας στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ήδη με την πρόσφατη ψήφιση του 4812/2021 οι φαρμακοποιοί εντάσσονται πλέον επίσημα στους επιστήμονες υγείας που δύνανται να διενεργούν τεστ ελέγχου αντιγόνου COVID-19 σε ταξιδιώτες, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει την πρόσβασή μας στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 για τη δήλωση του αποτελέσματος, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας στη διαδικασία ελέγχου των κρουσμάτων.

Το μέλλον:
  • Διενέργεια εποχικού εμβολιασμού COVID-19
  • Υπερωριακή αμοιβή διανυκτερεύσεων
  • Συμμόρφωση ασθενούς στην φαρμακευτική αγωγή του
  • Εκπαίδευση του στη χρήση αναπνευστικών συσκευών
Το φαρμακείο εξελίσσεται. Δεν αλλάζει. Προοδεύει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους συναδέλφους να αντιληφθούν ότι το μέλλον πρέπει να μας βρει καλύτερους. Όλους μας. Πιο ενημερωμένους, πιο εξειδικευμένους, πιο προσαρμοσμένους στα νέα δεδομένα… όχι της αγοράς, που πιθανώς ακούγεται άσχημο και αντιεπιστημονικό, αλλά της παροχής υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. 

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με επικαιροποίηση των γνώσεών μας, με διάθεση για εκπαίδευση σε οτιδήποτε νέο. Χωρίς φόβο για είσοδο ξένων προς τον κλάδο συμφερόντων που θα πάρουν τμήμα της ύλης μας. Με την κοινωνία και τους πολίτες δίπλα μας, κανένας αλλότριος παράγοντας δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτό που τόσα χρόνια πετυχαίνουμε, από το μικρότερο ακριτικό φαρμακείο της χώρας μέχρι το κεντρικό μεγαλοφαρμακείο της πρωτεύουσας: την ανάδειξή μας ως απαραίτητων για την κοινωνία επιστημόνων υγείας, με σαφή, διακριτό ρόλο και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών υγείας. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου