Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 40 Καλύτερα Πανεπιστήμια Παγκοσμίως στην Ποιοτική Εκπαίδευση
Μοιράζεται την πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα για τη συνολική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά του, σύμφωνα με την κατάταξη THE Impact Rankings 2022
Νέο αντιδιαβητικό φάρμακο από την Eli Lilly
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και το σωματικό βάρος
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων

Ενδυναμώνοντας το ρόλο μας στην παροχή υπηρεσιών υγείας

15/7/2021 2:28:41 μμ
Γράφει η Νατάλε Θεοφανόπουλος-Πέζερ, φαρμακοποιός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η συμβολή του φαρμακείου της κοινότητας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν αποτελεί κάτι νέο. Στα μάτια των πολιτών ο φαρμακοποιός είναι διαχρονικά ο πλέον προσβάσιμος επιστήμονας υγείας. Σε κάθε χωριό, σε κάθε στενό πόλης, επιστημονικά καταρτισμένος, έτοιμος να προσφέρει, όπου κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή του.

Από την απλή περιποίηση ενός επιπόλαιου τραύματος μέχρι την εμπεριστατωμένη συμβουλή και την ολιστική προσέγγιση σε θέματα υγείας, τα φαρμακεία της γειτονιάς αποδεικνύουν έμπρακτα καθημερινά ότι αποτελούν σημαντικότατο πυλώνα της υγειονομικής κάλυψης της χώρας.

Οι συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων ετών, η διετής εκστρατεία ενημέρωσης για τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό, η πιστοποίηση για τη διενέργειά του, ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η διαχείριση και δωρεάν διάθεση των self tests αποτελούν βήματα τα οποία αργά αλλά σταθερά ενδυναμώνουν και αναδεικνύουν το ρόλο μας στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ήδη με την πρόσφατη ψήφιση του 4812/2021 οι φαρμακοποιοί εντάσσονται πλέον επίσημα στους επιστήμονες υγείας που δύνανται να διενεργούν τεστ ελέγχου αντιγόνου COVID-19 σε ταξιδιώτες, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει την πρόσβασή μας στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 για τη δήλωση του αποτελέσματος, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας στη διαδικασία ελέγχου των κρουσμάτων.

Το μέλλον:
  • Διενέργεια εποχικού εμβολιασμού COVID-19
  • Υπερωριακή αμοιβή διανυκτερεύσεων
  • Συμμόρφωση ασθενούς στην φαρμακευτική αγωγή του
  • Εκπαίδευση του στη χρήση αναπνευστικών συσκευών
Το φαρμακείο εξελίσσεται. Δεν αλλάζει. Προοδεύει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους συναδέλφους να αντιληφθούν ότι το μέλλον πρέπει να μας βρει καλύτερους. Όλους μας. Πιο ενημερωμένους, πιο εξειδικευμένους, πιο προσαρμοσμένους στα νέα δεδομένα… όχι της αγοράς, που πιθανώς ακούγεται άσχημο και αντιεπιστημονικό, αλλά της παροχής υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. 

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με επικαιροποίηση των γνώσεών μας, με διάθεση για εκπαίδευση σε οτιδήποτε νέο. Χωρίς φόβο για είσοδο ξένων προς τον κλάδο συμφερόντων που θα πάρουν τμήμα της ύλης μας. Με την κοινωνία και τους πολίτες δίπλα μας, κανένας αλλότριος παράγοντας δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτό που τόσα χρόνια πετυχαίνουμε, από το μικρότερο ακριτικό φαρμακείο της χώρας μέχρι το κεντρικό μεγαλοφαρμακείο της πρωτεύουσας: την ανάδειξή μας ως απαραίτητων για την κοινωνία επιστημόνων υγείας, με σαφή, διακριτό ρόλο και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών υγείας. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για να συνδιαμορφώσουν τις λύσεις στις ψηφιακές ανάγκες τους
Ορίζει και τη λειτουργία των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ τα Σάββατα


Σχετικά άρθρα

IQVIA Weekly Data: Οι πωλήσεις των φαρμακείων λιανικής
Από 18 Απριλίου έως 1η Μαΐου
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων
15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο
Αδιαπραγμάτευτη η προσήλωση των Συλλόγων της Κρήτης για εκπαίδευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε νέες υπηρεσίες