Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ενθαρρυντικά νέα για εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού

1/4/2009
Οι κλινικές δοκιμές -που γίνονται και στην Ελλάδα- έδειξαν σημαντικό περιορισμό της πιθανότητας μετάστασης ή υποτροπής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Φρένο» στις μεταστάσεις και στις υποτροπές του καρκίνου του μαστού φαίνεται να βάζει εμβόλιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε κλινική μελέτη και στη χώρα μας, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από ολοκληρωμένη μελέτη στην Αμερική είναι ενθαρρυντικά.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας (ΕΕΜ), με αφορμή τη διοργάνωση του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή.

Στη χώρα μας το εμβόλιο, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΜ και πρόεδρος του Συνεδρίου, Βασίλης Μπαρμπούνης, έχει τεθεί σε κλινική μελέτη στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Η χορήγηση του εμβολίου στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο και στη μελέτη μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί εθελοντικά 80 γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

«Φρένο» στις μεταστάσεις και στις υποτροπές του καρκίνου του μαστού φαίνεται να βάζει εμβόλιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε κλινική μελέτη και στη χώρα μας, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από ολοκληρωμένη μελέτη στην Αμερική είναι ενθαρρυντικά.

 

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας (ΕΕΜ), με αφορμή τη διοργάνωση του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή. Στη χώρα μας το εμβόλιο, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΜ και πρόεδρος του Συνεδρίου, Βασίλης Μπαρμπούνης, έχει τεθεί σε κλινική μελέτη στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

 

Η χορήγηση του εμβολίου στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο και στη μελέτη μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί εθελοντικά 80 γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

 

Το εμβόλιο περιλαμβάνει μια ογκοπρωτεΐνη η οποία ονομάζεται HER2/new και ανιχνεύεται σε καρκινικά κύτταρα του μαστού σε μεγάλες ποσότητες στο 20-30% των περιπτώσεων ή σε μέσες ποσότητες στο 60-70% των περιπτώσεων.

 

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες το εμβόλιο είναι μίγμα της πρωτεΐνης αυτής και του εγκεκριμένου φαρμάκου GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί το μυελό των οστών για την σύνθεση νέων κυττάρων του αίματος.

 

Ο εμβολιασμός γίνεται σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, έχουν ολοκληρώσει την κλασική τους θεραπεία (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και βρίσκονται σε διάστημα ελεύθερο νόσου.

 

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου τοπικά ή και με μεταστάσεις.

 

Το εμβόλιο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι επιτυγχάνει –χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες– ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση της συχνότητας επανεμφάνισης της νόσου σε ασθενείς που είτε έχουν θετικούς λεμφαδένες είτε είναι υψηλού κινδύνου με αρνητικούς λεμφαδένες.


Ποιος μπορεί να συμμετέχει στη μελέτη

 

Στην παρούσα μελέτη μπορούν να συμμετέχουν ασθενείς με πρωτοπαθή διηθητικό καρκίνο του μαστού, που τα καρκινικά κύτταρα του όγκου της εκφράζουν μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2/neu.

 

Για το λόγο αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η ιστολογική εξέταση (βιοψία) με την οποία διαγνώσθηκε η νόσος. Τονίζεται ότι η ασθενής συμμετέχει μόνον όταν έχει ολοκληρώσει τη διεθνώς καθιερωμένη θεραπεία (χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία). Ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει αυτά τα είδη θεραπειών αλλά συνεχίζουν να παίρνουν ορμονοθεραπεία (πχ. ταμοξιφαίνη) ή Herceptin μπορούν να ενταχθούν στη μελέτη παράλληλα με τη χορήγηση αυτών των ουσιών.


Τα πρώτα αποτελέσματα στις ΗΠΑ

 

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη 10 Αντικαρκινικών Κέντρων, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε 172 ασθενείς έδειξε σημαντική καθυστέρηση στην επανεμφάνιση της νόσου μετά την χορήγηση του εμβολίου.

 

Συγκεκριμένα μόνο το 5% των γυναικών απ’ αυτές που εμβολιάστηκαν παρουσίασε υποτροπή, ενώ πάνω από το διπλάσιο ποσοστό (12%) των γυναικών που δεν εμβολιάστηκε εμφάνισε υποτροπή της νόσου.

 

Ο εμβολιασμός των γυναικών που μετέχουν στην επιστημονική μελέτη γίνεται κάθε μήνα και διαρκεί επτά συνολικά μήνες. Οι γυναίκες επανέρχονται για εξέταση σε 6 και 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Συνεπώς ο ενεργός χρόνος της μελέτης είναι 18 μήνες. Το εμβόλιο χορηγείται ενδοδερμικά στο πάνω μέρος του μηρού με δυο ενέσεις. Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι ο σχεδιασμός ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

 

Σε ότι αφορά στην κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται μετά από 2,5 χρόνια.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της