Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Εμβόλιο κατά καρκίνου από ελληνικά χέρια

22/11/2007
Ελπίδες στους καρκινοπαθείς από το κρυπτικό εμβόλιο: επίσημες ανακοινώσεις στο 15ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πρόκειται για εμβόλιο που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρατείνει αισθητά τον χρόνο ζωής των ογκολογικά ασθενών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι προλαμβάνει τον καρκίνο.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως αναφέρθηκε, δίνει ελπίδες υπό προϋποθέσεις στους καρκινοπαθείς και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την έρευνα-μελέτη για ακόμα τρία χρόνια.

Στο επίκεντρο διεθνούς μελέτης με τη «σφραγίδα» του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα το «κρυπτικό εμβόλιο» που ανακαλύφθηκε στη Γαλλία από τον Έλληνα καθηγητή Κώστα Κοσματόπουλο.

Αυτό ανακοινώθηκε στο 15ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης και πρόκειται για το εμβόλιο που, εφαρμοζόμενο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρατείνει αισθητά τον χρόνο ζωής των ογκολογικά ασθενών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι προλαμβάνει τον καρκίνο.

Στη μελέτη θα μετέχουν χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.ά. για να αξιολογηθεί η χορήγησή του σε περίπου 250 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Ο χρόνος περαίωσης της μελέτης θα είναι τρία χρόνια.

Συντονιστής της έρευνας ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο καθηγητής και διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, Βασίλης Γεωργούλιας, με εμπειρία στην εφαρμογή του «κρυπτικού εμβολίου», ύστερα από συνεργασία με τον Κ. Κοσματόπουλο.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως αναφέρθηκε, δίνει ελπίδες υπό προϋποθέσεις στους καρκινοπαθείς και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την έρευνα-μελέτη για ακόμα τρία χρόνια.

Όπως διευκρίνισε ο Β. Γεωργούλιας τα κριτήρια για την επιλογή των ασθενών στην έρευνα είναι:

Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν επιβεβαιωμένο ιστολογικά καρκίνο και ηλικία άνω των 18 ετών. Επίσης, να μην πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες, να έχουν ήδη υποβληθεί στην ιατρικά αποδεκτή θεραπεία για τη νόσο τους, να έχουν ένα προσδόκιμο επιβίωσης μεγαλύτερο από τρεις μήνες κ.ά.

Ο «πατέρας» του εμβολίου» κ. Κοσματόπουλος είχε επισημάνει: «Εμβόλιο σημαίνει προφύλαξη, είναι αποτελεσματικό και δεν έχει παρενέργειες. Μιλάμε για ένα φάρμακο για συγκεκριμένες ενδείξεις και θεραπείες».Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ