Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών κατά των ιών HPV

16/10/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Οι περισσότερες φορείς αγνοούν πότε μολύνθηκαν, επειδή τα εμφανή μορφώματα που είναι γνωστά ως κονδυλώματα δεν οφείλονται στους ιούς HPV που προκαλούν κακοήθεια, αλλά σε διαφορετικά στελέχη της ίδιας οικογένειας ιών.

Μελέτη που έγινε πρόσφατα από την Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ) στη Βρετανία επιβεβαίωσε ότι πολλά κορίτσια αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή σε ηλικία 14-16 ετών. Αν και 80% των γυναικών μολύνεται με κάποιον από τους σεξουαλικώς μεταδιδόμενους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κατά τη διάρκεια της ζωής του, λίγες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η μόλυνση οδηγεί σε προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. Οι περισσότερες φορείς αγνοούν πότε μολύνθηκαν, επειδή τα εμφανή μορφώματα που είναι γνωστά ως κονδυλώματα δεν οφείλονται στους ιούς HPV που προκαλούν κακοήθεια, αλλά σε διαφορετικά στελέχη της ίδιας οικογένειας ιών. Υπολογίζεται ότι από τη στιγμή της μόλυνσης με ένα από τα επίφοβα για καρκίνο στελέχη των ιών HPV έως την ανάπτυξη της νόσου μεσολαβούν 10 έως 20 χρόνια, ενώ είναι τεκμηριωμένο ότι περίπου 99% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε μόλυνση από συγκεκριμένα στελέχη των ιών HPV.

Προσβάλλουν και τα αγόρια

Οι ιοί HPV είναι επίσης υπεύθυνοι για πολλά κρούσματα καρκίνου του πρωκτού και του πέους, ενώ πιστεύεται ότι έχουν καθοριστικό ρόλο και στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του στόματος που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Επειδή λοιπόν το κορίτσια αρχίζουν νωρίς το σεξ, πρέπει να εμβολιάζονται νωρίς εναντίον των ιών HPV που προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Ωστόσο προτιμότερο είναι να εμβολιάζονται και τα αγόρια, διότι δίχως εμβόλιο τα αγόρια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πηγή δυνητικής μόλυνσης και τα εμβόλια που υπάρχουν δεν προστατεύουν από τα στελέχη που προκαλούν τους άλλους καρκίνους.

Τα εμβόλια που διατίθενται ευρέως παρέχουν προστασία κατά 80% εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επειδή δεν καλύπτουν και τους 5 υποτύπους των ιών HPV, αλλά μόνο ορισμένους από αυτούς.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητά την άμεση παρέμβαση του ΠΦΣ σε αρμόδιους φορείς
Προσφέρει σε 2 φαρμακοποιούς από μία δωρεάν ετήσια συνδρομή στην πλατφόρμα






Σχετικά άρθρα

588 φάρμακα κατά της παχυσαρκίας σε ανάπτυξη
Η κατηγορία εισέρχεται για 1η φορά στις πρώτες 10 ενδείξεις του R&D
Σε ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις η παραπληροφόρηση για τη στοματική υγεία
Καμπάνια ενημέρωσης ξεκινά η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα στην Ελλάδα;
Επιστολή καμπανάκι από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία
Bausch + Lomb: Νέα έρευνα για την ξηροφθαλμία και την εμμηνόπαυση
Αναδεικνύει την ανάγκη για ευρύτερη ενημέρωση των γυναικών