Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εμβολιασμοί: Οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ένδειξη πως το εμβόλιο λειτουργεί

24/5/2021 6:20:05 μμ
Οι οργανισμοί Υγείας ανά τον κόσμο συνιστούν τη λήψη αναλγητικών και ΜΣΑΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Το υψηλό επίπεδο προστασίας από την COVID-19 που παρέχουν τα εμβόλια, αποτελεί τη βασική συνθήκη, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή στη φυσιολογική καθημερινότητα», υποστηρίζει ο Δρ. Στάθης Σκληρός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ και Δ/ντής του Κ.Υ. Νεμέας και προσθέτει ότι οι ήπιες παρενέργειες που αυτά προκαλούν «αποτελούν το ελάχιστο τίμημα, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να μειωθούν οι εκατομμύρια θάνατοι».

Εξάλλου, αυτές οι αντιδράσεις (πόνος και οίδημα στο σημείο της ένεσης, κούραση, πονοκέφαλος, πυρετός, μυαλγίες, αρθραλγίες και ρίγος) αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, στο πλαίσιο της ανταπόκρισης του οργανισμού στον εμβολιασμό.

Για την αντιμετώπιση των συχνών ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου COVID-19, σύμφωνα με οδηγίες από όλους τους οργανισμούς υγείας, όπως το CDC των ΗΠΑ, τον NHS του Η.Β., την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, καθώς και από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, είναι η λήψη αντιπυρετικών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη.

Επιπλέον ο πάσχων μπορεί να χρησιμοποιήσει παγοκύστη ή δροσερό υγρό πανί για να μειώσει την ερυθρότητα, τον πόνο ή/και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, να κάνει ένα δροσερό μπάνιο που είναι καταπραϋντικό και να πίνει συχνά υγρά για 1-2 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Η Εταιρεία σημειώνει ότι εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανησυχητικές ή δεν εξασθενίσουν μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει ο πάσχων να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή το εμβολιαστικό κέντρο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους