Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Υπενθυμίζει τα μέτρα περιορισμού χρήσης της φλουοροκινολόνης

15/5/2023 8:21:31 μμ
Και ξεκινά αξιολόγηση της υδροξυπρογεστερόνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την επαναξιολόγηση των φαρμάκων που περιέχουν υδροξυπρογεστερόνη, τα οποία χορηγούνται ενέσιμα για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού ή της διακοπής κύησης. Υπάρχουν αναφορές που συνδέουν τη χρήση των φαρμάκων (και κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της κύησης) με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για όσους εκτέθηκαν στην ουσία μέσα στη μήτρα. Επιπλέον υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι η υδροξυπρογεστερόνη δεν είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη των επιπλοκών κύησης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η αξιολόγηση θα γίνει από την PRAC, η οποία και θα καταλήξει αν οι άδειες κυκλοφορίας θα διατηρηθούν ως έχουν, θα αλλάξουν ή και θα αποσυρθούν.

Ο ΕΜΑ επιπλέον υπενθυμίζει σε επαγγελματίες υγείας και σε ασθενείς ότι από το 2019 έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού της χρήσης των αντιβιοτικών με φλουοροκινολόνη, λόγω των σπάνιων αλλά εξαιρετικά σοβαρών παρενεργειών τους. Όπως αναφέρει, τα φάρμακα αυτά εξακολουθούν να συνταγογραφούνται εκτός ενδείξεων και επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε λοιμώξεις που μπορούν να θεραπευτούν με άλλα αντιβιοτικά ή που δεν είναι σοβαρές (π.χ. του λαιμού), σε λοιμώξεις που δεν οφείλονται σε βακτήρια, σε υποτροπή ορισμένων ουρολοιμώξεων και για την πρόληψη διάρροιας ταξιδιωτών, ενώ αποφεύγονται και σε όσους λαμβάνουν κορτικοστεροειδή. Χορηγούνται με πολύ προσοχή σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς με νεφρική νόσο και σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ασθενών 2023
Μεγάλες οι ανάγκες για εμβόλια και αντιβιοτικά για τους κατοίκους της Θεσσαλίας


Σχετικά άρθρα

EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σώζει από τις θανατηφόρες δοσολογίες των φαρμάκων
Σε εξέλιξη ερευνητικά projects εκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία
Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας: Οδηγίες για τους κατοίκους της Θεσσαλίας
Στόχος η αποφυγή των διαρροϊκών επεισοδίων και τα λοιμώδη νοσήματα