Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Συνιστά την έγκριση ενός νέου εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου

25/9/2024 10:49:59 πμ
Μαζί με επτά ακόμα νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της Pfizer αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, μετά τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε η επιτροπή CHMP του ΕΜΑ. Το εμβόλιο, που απαιτεί τώρα την οριστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχει προστασία από το βακτήριο neisseria meningitidis των υποομάδων A, B, C, W και Y που αποικεί στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή έως και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.


Η CHMP συνέστησε επίσης την έγκριση επτά ακόμα φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες, όπως είναι το mirvetux-imab soravtansine για τον καρκίνο των ωοθηκών, των σαλπίγγων και του περιτοναίου, το serplulimab για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα προχωρημένου σταδίου, το ραδιοφάρμακο lutetium (177lu) chloride και το marstacimab που αντιμετωπίζει αιμορραγικά επεισόδια σε ασθενείς με αιμορροφιλία. Επίσης γνωμοδότησε θετικά για δύο βιο-ομοειδή που περιέχουν aflibercept για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και για το γενόσημο pomalidomide που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε την ένδειξη του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων (Mpox) ώστε να χορηγείται και σε εφήβους ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών, μετά την πρόσφατη σύσταση του ΕΜΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στις 26/06
Με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες των φαρμακοποιών






Σχετικά άρθρα

Το 69,7% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο
Όπως αναδείχθηκε σε εκδήλωση του Φαρμακευτικού και Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας
Αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης όσων βρίσκονται στην 3η ηλικία
Μελέτη από την Ιωάννα Χριστίνα Κωστούλα, Απόφοιτη τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια «Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», Τμήμα Ιατρικής, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης