Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


EMA: Να μη χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη στην COVID-19 εκτός μελετών

24/3/2021 2:16:12 μμ
Απαιτούνται καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες για να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοινώνει ότι εξέτασε τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη χρήση της ιβερμεκτίνης για την πρόληψη και τη θεραπεία της COVID-19 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν υποστηρίζουν τη χρήση της εκτός καλά σχεδιασμένων κλινικών δοκιμών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ιβερμεκτίνη θα μπορούσε να εμποδίσει την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, αλλά σε πολύ υψηλές δόσεις. 
Όσο για τις κλινικές μελέτες, άλλες έδειξαν κάποιο πιθανό όφελος και άλλες έδειξαν μηδαμινό. 

Επιπλέον, αν και η ιβερμεκτίνη είναι γενικά καλά ανεκτή στις εγκεκριμένες δόσεις, υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών αν αυτές αυξηθούν στα επίπεδα που το φάρμακο πιθανόν να είναι αποτελεσματικό έναντι του ιού.

Επομένως, ο EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της ιβερμεκτίνης στην COVID-19 δεν μπορεί προς το παρόν να συνιστάται εκτός ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών και απαιτούνται περισσότερες και καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες μελέτες για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν είναι αποτελεσματική και ασφαλής.

Σημειώνεται ότι στην Ε.Ε. τα δισκία ιβερμεκτίνης ενδείκνυνται σε παρασιτικές λοιμώξεις, ενώ τα σκευάσματα τοπικής χρήσης ενδείκνυνται σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ροδόχρους ακμή. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 21 χιλιάδες ασθενείς στην Κίνα






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση