Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Επαναξιολογεί τη χρήση των φαρμάκων pholcodine & topiramate

7/9/2022 3:03:12 πμ
Υπάρχουν αναφορές ασφαλείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΜΑ θέτει υπό αξιολόγηση όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία pholcodine, μετά από αναφορές του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων (ANSM) για σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή, αναφυλακτικές αντιδράσεις που συνδέθηκαν με τη χρήση της έως και ένα χρόνο πριν από τη χορήγηση γενικής αναισθησίας. Τα εν λόγω φάρμακα ενδείκνυνται σε ξηρό, μη παραγωγικό βήχα σε ενήλικες και παιδιά και προς το παρόν ανακαλούνται στη Γαλλία. Η CHMP ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τη συγκέντρωση σχετικών δεδομένων προκειμένου θα δημοσιεύσει τις απαραίτητες συστάσεις της. Σημειώνεται πάντως ότι σχετικές επισημάνσεις έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα φύλλα οδηγιών των φαρμάκων. 

Επίσης η Επιτροπή PRAC αξιολογεί τη χρήση της τοπιραμάτης από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά τους. Το φάρμακο χορηγείται για τη θεραπεία της επιληψίας, την πρόληψη της ημικρανίας και -σε κάποιες χώρες- για τη μείωση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με phentermine. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν τοπιραμάτη για τις επιληπτικές κρίσεις πρέπει να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη και ότι η τοπιραμάτη δεν πρέπει να λαμβάνεται για τις άλλες δύο ενδείξεις από εγκύους ή από γυναίκες που ενδέχεται να συλλάβουν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους