Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Θέσεις & προβληματισμοί για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο φάρμακο και στην υγεία

24/7/2023 4:00:47 πμ
Τίθενται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της χρονιάς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο EMA θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των οργανισμών φαρμάκων της Ευρώπης γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης σε όλο τον «κύκλο ζωής» των φαρμάκων, από την ανακάλυψη της δραστικής ουσίας έως και μετά την άδεια κυκλοφορίας. 

«Με αυτήν την έκθεση, ανοίγουμε το διάλογο με προγραμματιστές, ακαδημαϊκούς και άλλους ρυθμιστικούς φορείς, για τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουμε, διασφαλίζοντας ότι το πλήρες δυναμικό αυτών των καινοτομιών μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της υγείας των ασθενών και των ζώων», δήλωσε ο Peter Arlett, Επικεφαλής Data Analytics & Methods του EMA, συμπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής.

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μπορούν, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την παραγωγή και επεξεργασία δεδομένων, να παρέχουν μοντέλα για τη βελτίωση της χρήσης των φαρμάκων, να συμβάλλουν στην επιλογή συμμετεχόντων σε κλινικές μελέτες και να υποστηρίξουν ενέργειες σχετικά με τη φαρμακοεπαγρύπνηση. 

Οι ρυθμιστές φαρμάκων διαβλέπουν ωστόσο και ορισμένες προκλήσεις, για τις οποίες καλούνται να είναι «προετοιμασμένοι», όπως αναφέρουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ορθή κατανόηση των αλγορίθμων και οι περιορισμοί τους, καθώς και τα πιθανά τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα έχουν ευρεία επίδραση αν οι τεχνολογίες αυτές εφαρμοστούν στην ανάπτυξη φαρμάκων και γενικά στην υγεία. 

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση αλλά και η τήρηση των υπαρχουσών νομικών και ηθικών απαιτήσεων πρέπει να οδηγούν τις εξελίξεις στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. 

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 31/12/2023. Δείτε την έκθεση εδώ. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»