Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Elpen και Pharmathen ποντάρουν στα γενόσημα

19/8/2013 9:33:11 πμ
Εκστρατεία για την προώθηση γενοσήμων ξεκινά το υπουργείο Yγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μάχη με την Tρόικα, αυστηρό παρατηρητή για την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων στην χώρα μας. Ελληνικές εταιρίες, ανάμεσά τους οι Elpen και η Pharmathen μαζί με άλλες τέσσερις ξένες, θα δώσουν αγώνα για την επόμενη ημέρα στην αγορά του φαρμάκου, αφού ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και τα συμφέροντα μεγάλα.

Tην ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να κάνει εκστρατεία για να προωθήσει τα γενόσημα φάρμακα στο πλαίσιο των σχετικών μνημονιακών δεσμεύσεων ώστε να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης τους, που ειδικά σε ό,τι αφορά τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά τα μέτρα μείωσης των τιμών και συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το ποσοστό χρήσης γενόσημων φαρμάκων από ασφαλισμένους αγγίζει το 23%, ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το 2011 (ήταν στο 18,5%), όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνει και ξεπερνά το 50%. Tο «ελληνικό» ποσοστό φαντάζει ακόμα μικρότερο με δεδομένο ότι μία από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την τρόικα, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι η χρήση γενοσήμων να φτάσει το Δεκέμβριο του 2013 στο 60%! Σύμφωνα με τον EOΦ, τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Πρακτικά, δεν υπάρχει ασθενής που δεν τα έχει χρησιμοποιήσει...


Πληροφορίες από τον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι φέτος τα γενόσημα θα φθάσουν στο 25% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης που εκτιμάται στα 2,9 δισ. ευρώ, από περίπου 20% που ήταν πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος τους για το 2013 μπορεί να προσεγγίσει στα 725 εκατ. ευρώ από περίπου 580 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μέσα στο Σεπτέμβριο, οι Έλληνες θα έχουν στη διάθεσή τους το νέο δελτίο τιμών που περιλαμβάνει 1600 νέα γενόσημα. Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα καλύπτουν μέρος της δαπάνης για την αγορά φαρμάκων εκτιμάται ότι θα κάνει περιζήτητα τα γενόσημα και για αυτόν το λόγο επτά μεγάλες εταιρίες θα παλέψουν για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο.

O B. Kάτσος 

H Pharmathen, με πρόεδρο τον Βασίλη Κάτσο, διαθέτει τρία τελευταίας τεχνολογίας ερευνητικά εργαστήρια και δύο παραγωγικές μονάδες και είναι μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με δραστηριότητες που εκτείνονται από την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων έως και τη διανομή τους. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας περιλαμβάνει περισσότερα από 800 άτομα, τα οποία εργάζονται στους τομείς Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), παραγωγής και διανομής των φαρμάκων σε περισσότερες από 85 χώρες παγκοσμίως. Σήμερα, τα προϊόντα της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της E.E., έχουν χορηγηθεί δικαιώματα διανομής στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Aμερικής και στον Καναδά. Οι πωλήσεις της Pharmathen το 2010 ανήλθαν συνολικά σε 130 εκατομμύρια ευρώ.

Kαι ο... Πενταφράγκας

H άλλη ελληνική εταιρία, η ELPEN του Δ. Πενταφράγκα, που διαθέτει 732 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 207 εκατομμυρίων ευρώ (2011), βρίσκεται με συνολικό μερίδιο αγοράς 4% στην 7η θέση μεταξύ των 400 φαρμακευτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και είναι αυτή που στο «εσωτερικό μέτωπο», πέραν πολλών άλλων υποθέσεων, βρίσκεται στο στόχαστρο και για τα γενόσημα. Δεν είναι τυχαίο, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρουσιάζει παραγωγική ανάκαμψη αφού σε συνθήκες κάμψης της παραγωγής της βελτίωσε εντυπωσιακά την οικονομική της αποδοτικότητα, κυρίως λόγω της ταχύτερης εξαγωγικής της επέκτασης, της χρήσης περισσότερων γενοσήμων φαρμάκων εγχώριας παραγωγής στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, της θετικής επίδρασης των μέτρων εξυγίανσης της λειτουργίας της αγοράς και της απουσίας έκτακτων ζημιών, όπως αυτές που αφορούσαν την απομείωση της αξίας ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν οι επιχειρήσεις του τομέα τη διετία 2010-2011.

Υποδείξεις για πτώση των τιμών

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρονται και τα μέτρα για την αύξηση της χρήσης των γενόσημων που αφορούν σε παρεμβάσεις μείωσης των τιμών τους, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι όποιες παρεμβάσεις, προκειμένου να αλλάξει αυτός ο «δείκτης», θα πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση των φαρμάκων.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σενάρια που θα εξεταστούν είναι να δοθούν κίνητρα προς φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, ίσως με αλλαγή του ποσοστού κέρδους στη διάθεση γενοσήμων. Μεταξύ των υποδείξεων του Δ
NT υπάρχει μια ρύθμιση που ισχύει στις HΠA και θα προκαλέσει πλήγμα, κατά αρκετές πλευρές, στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία επώνυμων, ποιοτικών γενόσημων. Σύμφωνα με αυτή, τα τρία πρώτα νέα γενόσημα δοσμένης δραστικής ουσίας που θα παίρνουν άδεια να κυκλοφορήσουν στην αγορά, θα κατοχυρώνουν μία τιμή αποκτώντας πλεονέκτημα. Για κάθε άλλο γενόσημο της ίδιας δραστικής ουσίας που έπεται, θα υπάρχει περαιτέρω μείωση 10% στην τιμή του.
Ορισμένοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο αποκτούν προβάδισμα οι γιγάντιες πολυεθνικές ανώνυμων γενόσημων του εξωτερικού, οι οποίες εξασφαλίζουν άδειες κυκλοφορίας για τα προϊόντα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναγκάζονται να περιμένουν 3 με 4 χρόνια την αντίστοιχη άδεια από τον
EOΦ.


dealnews.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφορεί από την ELPEN για την αντιμετώπιση της οξείας μη επιπλεγμένης κυστίτιδας






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη