Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Έλληνας ερευνητής δηλώνει ότι μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση!

31/10/2018 3:34:44 μμ
Παράλληλα μελετά πώς αντιδρούν τα κύτταρα στα ογκογόνα ερεθίσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Βασίλης Γοργούλης, γιατρός-ιστοπαθολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, έχει βάλει στόχο να γυρίσει το χρόνο πίσω. Χρησιμοποιεί ως όχημά του την έρευνα «μετατόνων», που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στο εργαστήριό του, στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής στου Γουδή και κινείται ήδη σε δικές του ταχύτητες!


Διευθύνει μια ομάδα νέων επιστημόνων στο Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής, έχει πάνω του το βλέμμα των πιο σημαντικών «κυνηγών ταλέντων» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, φέρνει στην Ελλάδα τον επόμενο Σεπτέμβριο το 19ο Παγκόσμιο Ετήσιο Συνέδριο Κυτταρικής Γήρανσης και πιστεύει ότι στην έρευνα δεν υπάρχει όριο.


Μένει στην Ελλάδα από άποψη, αναγκάστηκε να «πατεντάρει» τις επιστημονικές του ανακαλύψεις στη Βρετανία, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη νομικό πλαίσιο, ώστε τα πανεπιστήμια να μπορέσουν να κατοχυρώσουν την εμπορική αξία των ανακαλύψεών τους, βιώνει γραφειοκρατικά προβλήματα καθημερινά, αλλά επιμένει.


Ως γιατρός και μοριακός βιολόγος, ξεκίνησε με την Ομάδα Μοριακής Καρκινογένεσης να ερευνά πώς αντιδρούν τα κύτταρα του οργανισμού στα ογκογόνα ερεθίσματα. Προχώρησε μελετώντας το ρόλο της κυτταρικής γήρανσης ως αμυντικού μηχανισμού των κυττάρων έναντι στο στρες και σύντομα βρέθηκε μπροστά στο χρόνο! Το μηχανισμό της γήρανσης και το πώς να τον παρακολουθήσουμε, να τον αναλύσουμε, να τον αποτρέψουμε!


Στην ερώτηση μάλιστα «πιστεύετε ότι σήμερα μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση του σώματος;», απαντάει με άνεση: «Φυσικά μπορούμε. Για να σκοτώσεις το κακό πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται. Εμείς βρήκαμε τον τρόπο, χάρη στο αντιδραστήριο που δημιουργήσαμε και εντοπίζουμε τα γερασμένα κύτταρα μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό». Ειδικά στον καρκίνο, η δυνατότητα αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε την ανταπόκριση ενός ασθενούς στη χημειοθεραπεία. Ταυτόχρονα «χτίζει» θεμέλια στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο των αντιγηραντικών θεραπειών και της αναγεννητικής Ιατρικής.


Η ομάδα του Γοργούλη συνέθεσε και ανέπτυξε ένα καινοτόμο χημικό αντιδραστήριο, το οποίο εντοπίζει τα γερασμένα κύτταρα σε ένα ευρύ φάσμα βιολογικών υλικών. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά υψηλού επιστημονικού κύρους, ενώ το προϊόν αυτό καλύπτεται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου του Manchester και διατίθεται ήδη στη διεθνή αγορά.


Ένα ακόμα πεδίο όπου δραστηριοποιείται η ίδια ομάδα είναι η ανάπτυξη υπολογιστικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσοντας αντίστοιχους αλγόριθμους για την απεικόνιση και διάγνωση του καρκίνου σε βιοπτικό υλικό.


«Ένα από τα σχέδιά μου όταν πέρασα στη σχολή της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ήταν να ασχοληθώ με τη βασική έρευνα και ιδιαίτερα με τον καρκίνο. Βρήκα αυτό που ζητούσα στο εργαστήριό μας. Η επιλογή μου να παραμείνω στην Ελλάδα και να ενσωματωθώ στην Ομάδα Μοριακής Καρκινογένεσης δικαιώθηκε απόλυτα και μου έχει προσφέρει το υπόβαθρο να ατενίζω με αισιοδοξία το μέλλον, εφόσον οι προσπάθειές μας στηριχθούν έμπρακτα και από την πολιτεία».


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους