Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελλάδα: Προγνωστικό Σύστημα με 5 εργαστηριακές παραμέτρους προβλέπει σοβαρή λοίμωξη Covid-19

11/1/2023 8:22:56 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Clinical Immunology δημοσιεύθηκε επιστημονική εργασία με τίτλο «Early prediction of COVID-19 outcome using artificial intelligence techniques and only five laboratory indices», στην οποία παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα ελληνικής διεπιστημονικής δι-ιδρυματικής έρευνας που έχει ως στόχο την έγκαιρη πρόβλεψη της έκβασης της Covid-19 σε ασθενείς θετικούς στον ιό με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ειδικότερα, με τη χρήση μιας καινοτόμου μεθοδολογίας, προτάθηκε ένας νέος δείκτης (alpha-index), με τον οποίο 25 εργαστηριακές αιματολογικές παράμετροι αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν ως προς το κατά πόσο μπορούν να προβλέψουν τη βαρύτητα της νόσου.

Με τη μέθοδο των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων εκπαιδεύτηκε και σχεδιάστηκε ένα κατάλληλο μαθηματικό προσομοίωμα, το οποίο χρησιμοποιώντας τις τιμές μόλις 5 απλών αιματολογικών δεικτών προβλέπει με ακρίβεια 93,55% αν ο ασθενής θα απαιτηθεί ή όχι να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Με βάση τα αποτελέσματα, οι 5 αυτοί αιματολογικοί δείκτες στο περιφερικό αίμα είναι οι εξής: 1) λόγος ουδετεροφίλων προς λεμφοκύτταρα 2) γαλακτική αφυδρογονάση (LDH), 3) ινωδογόνο 4) λευκωματίνη και 5) Δ-διμερή (D-Dimers).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαιτούν άμεση εντατική φροντίδα και χειρουργική επέμβαση
Σε συνεργασίες με τις εταιρείες BenevolentAI και Exscientia


Σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ: Προειδοποίηση για τις λοιμώξεις από Vibrio vulnificus
Απαιτούν άμεση εντατική φροντίδα και χειρουργική επέμβαση
EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών