Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Ελλάδα-Γαλλία-Η.Π.Α.

28/2/2007
Νέα διοίκηση στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) / Προς συγχώνευση Sanofi-Aventis και Bristol-Myers Squibb / Τα προβλήματα των πολυεθνικών της φαρμακοβιομηχανίας / Δυναμική ανάπτυξη των ΟΤC.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΕΛΛΑΔΑ
Νέα διοίκηση στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.)

Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης φαρμακοβιομηχανίας εκλέχτηκε ο Θεόδωρος Πολυχρόνης-Κωλλέτης, με 25ετή εμπειρία στο χώρο του φαρμάκου και από το 2002 διευθύνων σύμβουλος της Μινέρβα, μιας από τις πλέον ιστορικές φαρμακευτικές βιομηχανίες, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1935.

Στις άλλες θέσεις του Δ.Σ. εκλέχτηκαν ως αντιπρόεδροι οι Θεόδωρος Τρύφων (Εlpen), Ιουλία Τσέτη (Uni- Pharma) και ο Σ. Αναστασόπουλος (Ν. Πετσιάβας). Στη θέση του γενικού γραμματέα εκλέχτηκε ο Βασίλης Κάτσος (Pharmathen) ενώ στη θέση του ταμία ο Γιώργος Παπάζογλου (Νorma Ηellas). Μέλη του Δ.Σ. είναι οι Νίκος Ρασσιάς (Rafarm), Νίκος Δέμος (Demo) και Νίκος Σταθόπουλος (Π.Ν. Γερολυμάτος).

«Ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου», τόνισε μετά την ανάθεση των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της Π.Ε.Φ., «είναι η αύξηση των εξευτελιστικά φθηνών φαρμάκων, τα οποία εξαιτίας της απουσίας ρεαλιστικής τιμής αναγκαζόμαστε να τα αποσύρουμε και στη συνέχεια αντικαθιστώνται από άλλα εισαγόμενα, με τριπλάσια έως και πενταπλάσια τιμή, όταν το αίτημά μας είναι για αυξήσεις της τάξεως του 50-80%».


ΓΑΛΛΙΑ
Προς συγχώνευση Sanofi-Aventis και Bristol-Myers Squibb

Ένα βήμα πριν από τη συγχώνευση βρίσκονται η γαλλική Sanofi-Aventis και η αμερικανική Bristol-Myers Squibb, σύμφωνα με το γαλλικό οικονομικό ειδησεογραφικό δελτίο «La Lettre de l’ Expansion». Ειδικότερα οι δύο εταιρείες αναμένεται να ανακοινώσουν συγχώνευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, από την οποία θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο.

Η απόκτηση της αμερικανικής εταιρείας θα ωθήσει τη Sanofi-Aventis στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των εταιρειών του κλάδου, υποσκελίζοντας την κορυφαία σε πωλήσεις, έως σήμερα, αμερικανική Ρfizer ενώ θα ρίξει στην τρίτη θέση τη βρετανική GlaxoSmithKline.

Η χρηματιστηριακή αξία της Sanofi-Aventis ανέρχεται σε 95 δις δολ. και της Bristol-Myers Squibb σε 55 δις δολ. Αναλυτές εκτιμούν ότι για τη Sanofi-Aventis η εξαγορά της Bristol-Myers Squibb θα σημάνει μεγαλύτερη πρόσβαση στην ιδιαίτερα κερδοφόρα αγορά φαρμάκου των Η.Π.Α., καθώς και στα επιτυχημένα εργαστήρια ερευνών της τελευταίας.


H.Π.Α.
Τα προβλήματα των πολυεθνικών της φαρμακοβιομηχανίας

Πολλά από τα έσοδα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών μπορεί να χαθούν το 2009. Μέχρι τότε θα έχουν λήξει τουλάχιστον 12 πατέντες από τα 35 πιο γνωστά φάρμακα (όταν λήγει μια πατέντα, όλες οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δραστική ουσία και να παράγουν αντίστοιχα φάρμακα που πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές) που υπάρχουν σήμερα και, σύμφωνα με μια μελέτη, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα χάσουν τo 30% του τζίρου τους, που ανέρχεται σε 300 δις δολ.

Για μερικούς, οι μεγάλες φαρμακευτικές έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους. Επειδή έχουν μονοπωλιακά φάρμακα, κοστολογούν σε υψηλές τιμές και βγάζουν υπέρογκα κέρδη. Μερικές φορές ένα φάρμακο μπορεί να φέρνει πάνω από το 25% των κερδών σε μια εταιρεία, αλλά όταν λήξει η πατέντα βρίσκεται σε οικονομικό χάος.

Οι εταιρείες πρέπει να αντικαταστήσουν τα φάρμακά τους όμως δεν είναι εύκολο να βρεθούν καινούρια. Το κόστος ενός νέου φαρμάκου έχει φτάσει στο 1 δις δολ. και το ρίσκο είναι μεγάλο.

Το πρόβλημα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών είναι ότι πρέπει να περάσουν σε νέες τεχνικές για την ανακάλυψη φαρμάκων. Το μέλλον ανήκει στα προσωποποιημένα φάρμακα, αυτή όμως η έρευνα δεν αφορά τη συμβατική χημεία αλλά την επιστήμη της βιοτεχνολογίας. Έτσι, οι μεγάλες φαρμακευτικές ενδιαφέρονται να προβούν σε εξαγορές σ’ αυτόν τον κλάδο. Μια από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για εξαγορές είναι και η Johnson & Johnson, που διαθέτει 9 δις δολ. και πρόσφατα εξαγόρασε την Conor Medsystems που κατασκευάζει μπαλονάκια για αρτηρίες.


ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμική ανάπτυξη των ΟΤC

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει η εγχώρια αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΟTC) και ειδών που πωλούνται στα φαρμακεία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στη συγκεκριμένη αγορά θα επιταχυνθούν περαιτέρω αν μετατραπούν περισσότερα φάρμακα από συνταγογραφούμενα σε μη συνταγογραφούμενα, αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

Η στροφή των καταναλωτών προς τα φαρμακεία για προϊόντα προσωπικής φροντίδας οδήγησε στην αύξηση του μεριδίου αγοράς των φαρμακείων, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, εξαιτίας και της αυξημένης ζήτησης των συμπληρωμάτων διατροφής και των φυσικών προϊόντων.

Ας σημειωθεί ότι στην περίοδο 2000-2005 το μερίδιο των φαρμακείων στο σύνολο της αγοράς αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 12% στα τέλη του 2005 από 8% που ήταν το 2000.

Στην ομάδα των προϊόντων OTC περιλαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής, οι βιταμίνες, τα διαγνωστικά προϊόντα, τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα (όπως τεστ εγκυμοσύνης, μετρητές πίεσης, σακχάρου κ.τ.λ.), τα δερμοκαλλυντικά, καθώς και τα φυτικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ενδεχόμενο μετατροπής του 5% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα θα επέφερε συνολικό όφελος για την κοινωνία 141 εκατ. €,  Από την εξέλιξη αυτή, το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να φτάσει τα 117,6 εκατ. €,  καθώς υπολογίζεται ότι οι ιατρικές επισκέψεις θα είναι κατά 2 εκατ. λιγότερες και κατά 2,1 εκατ. λιγότερες θα είναι οι ιατρικές συνταγές. Τα οφέλη των ασθενών υπολογίζονται σε 20 εκατ. €,  και προκύπτουν από την εξοικονόμηση του χρόνου από τη μείωση των απαιτούμενων ιατρικών επισκέψεων. Για την οικονομία, το κέρδος υπολογίζεται σε 3,6 εκατ. €, κυρίως εξαιτίας της μείωσης κατά 70.000 των ημερών απουσίας των εργαζομένων από την εργασία τους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω του Ldbpartnershop.gr από την L’Oreal Dermatological Beauty
Το πρώτο ελληνικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης


Σχετικά άρθρα

Νέα πλατφόρμα για την ανάπτυξη των δερμοκαλλυντικών στο φαρμακείο
Μέσω του Ldbpartnershop.gr από την L’Oreal Dermatological Beauty
Φαρμασέρβ: Στην κυκλοφορία το MIDNIGHT TIKUN
Το πρώτο ελληνικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης
Ψυχική υγεία στην εργασία ως μοχλός ανάπτυξης των οργανισμών
Η Dr Zophia Bajorek από το Institute For Employment Studies στο Ηνωμένο Βασίλειο κεντρική ομιλήτρια στο Future of Work Conference