Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ελεγχόμενη η εξάπλωση της επιδημίας ιλαράς

5/10/2017 11:37:25 πμ
Δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα στην επάρκεια εμβολίων, υποστηρίζει το υπ. Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εξάπλωση της επιδημίας είναι ελεγχόμενη και παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε –με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού– η επιδημική έξαρση της ιλαράς και της εμβολιαστικής πολιτικής της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς δεν είναι εκθετική αλλά αναμενόμενα προοδευτική, λόγω των καιρικών συνθηκών και του συνεπαγόμενου συγχρωτισμού και της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία. Ανέφερε δε ότι η τεράστια πλειοψηφία των κρουσμάτων ιλαράς αφορούσε παιδιά της κοινότητας των Ρομά, οι οποίοι στο 99% δεν είχαν καμία εμβολιαστική κάλυψη.


Στην ίδια συνεδρίαση, ο καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού της ΕΣΔΥ, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 200 περιστατικά ιλαράς, το 70-75% αφορούν παιδιά από την κοινότητα των Ρομά, περίπου 15% είναι άτομα του γενικού πληθυσμού και περίπου 10% είναι μετανάστες, σχεδόν αποκλειστικά παλαιών κυμάτων μετανάστευσης και όχι του πρόσφατου προσφυγικού κύματος.


Όπως τόνισε ο ίδιος «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο στη χώρα μας σήμερα, λόγω της περιορισμένης έκτασης της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού».

Επάρκεια εμβολίων 

Η κ. Δέσποινα Μακριδάκη, α' αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Φ., ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί από τις εταιρείες προς τους φαρμακεμπόρους και από εκεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία περίπου 340.000 δόσεις τριπλών εμβολίων ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς, ξεπερνώντας κατά περίπου 15.000 την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης, προγραμματίζεται η εισαγωγή 65.000 δόσεων για τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του χρόνου έχουν ήδη εξασφαλιστεί 120.000 δόσεις. 


Σύμφωνα με την κ. Μακριδάκη, από την επικοινωνία που έχει ο ΕΟΦ με τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών, δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα στην επάρκεια ή στη χορήγηση αυτών προς τα ιδιωτικά φαρμακεία. Τέλος, η κ. Μακριδάκη τόνισε ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ έχει εντάξει στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών και τα εμβόλια της ιλαράς ως ένα επιπλέον μέτρο παρακολούθησης.


Το ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για ελλείψεις εμβολίων στην αγορά επιβεβαίωσε και ο κ.Στέλιος Καλογερόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος όμως επεσήμανε την αναγκαιότητα της δωρεάν και απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των πολιτών στα εμβόλια και την ανάγκη να θεραπευθούν όποια προβλήματα υπάρχουν στην εισαγωγή και διακίνηση των σκευασμάτων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο