Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έλεγχοι και συνεργασία: το κλειδί για την αποκάλυψη του κυκλώματος

10/5/2018 10:38:42 πμ
Συνέντευξη της Κατερίνας Αντωνίου, προέδρου του ΕΟΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι εδώ για να προασπίζει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον με εντατικούς ελέγχους και πολυεπίπεδη συνεργασία με όλους τους φορείς, τόνισε η πρόεδρος, Κατερίνα Αντωνίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».


Η κ. Αντωνίου εξήγησε ότι ο εντοπισμός του κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων οφείλεται στο δίπολο «έλεγχοι - συνεργασία» και διευκρίνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι γίνονται όλο και πιο σύνθετοι, καθώς από τις διοικητικές παραβάσεις στη διαχείριση φαρμάκου έχουμε περάσει σε νέα εποχή "οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας" που είναι ποινικά αδικήματα.


«Έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό που αναζητάμε και κάνουμε τέτοιους ελέγχους καθημερινούς, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε πολλά σημεία της αλυσίδας παραγωγής των φαρμάκων είναι πάρα πολλά», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΟΦ, τονίζοντας ότι «υπήρξε επιτυχημένη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία».

Όπως ανέφερε η κ. Αντωνίου από ένα σημείο και μετά ο ΕΟΦ παραδίδει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την παραβατικότητα στην Οικονομική Αστυνομία και σε αρμόδιους φορείς. «Γιατί ο ΕΟΦ δεν είναι αστυνομία. Έχει ένα ελεγκτικό μηχανισμό πολύ μεγάλο, αλλά κάπου σταματούν οι αρμοδιότητές του» εξηγεί.


Το ζητούμενο, όπως είπε η κ. Αντωνίου, είναι οι αντίστοιχες παραβατικές συμπεριφορές να εντοπιστούν. «Αν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΕΟΦ να υπάρξουν οι απαραίτητες κυρώσεις. Και αν χρειαζόμαστε συνεργασία με άλλους φορείς, θα γίνει και αυτό και εκτιμώ πως θα αποδώσει όπως μέχρι τώρα» και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε και με φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί τα φάρμακά μας είναι κακό να βρίσκονται στο εξωτερικό με τρόπους μη νόμιμους».


Τέλος, η κ. Αντωνίου επισήμανε την ανάγκη να μην αμαυρώσουμε συλλήβδην όλους όσους διαχειρίζονται το φάρμακο, γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, οι οποίοι –όπως είπε– κάτω από δύσκολες συνθήκες παράγουν ένα αξιόπιστο έργο. Επίσης να μην αμαυρώνουμε επιχειρηματίες που λειτουργούν όχι μόνο με το νόμιμο αλλά και τον ηθικό τρόπο. Δεν είναι όλοι το ίδιο», κατέληξε η κ. Αντωνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις
Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ στηρίζει πάντα την εκπαίδευση και επενδύει σε αυτήν






Σχετικά άρθρα

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του