Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Johnson & Johnson: Σχεδιάζει την ανάπτυξη νέου εμβολίου κατά της
Παράλληλα αξιολογεί και το υπάρχον εμβόλιό της
«Ιστορικός περίπατος» για τα φαρμακεία του παρελθόντος
Στο Ρέθυμνο στις 8 Δεκεμβρίου 2021
Ανησυχία από ΦΣΘ και ΕΛΕΑΝΑ για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων
Με επιστολές τους ζητούν την απόσυρση της διάταξης

Έλεγχοι και συνεργασία: το κλειδί για την αποκάλυψη του κυκλώματος

10/5/2018 10:38:42 πμ
Συνέντευξη της Κατερίνας Αντωνίου, προέδρου του ΕΟΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι εδώ για να προασπίζει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον με εντατικούς ελέγχους και πολυεπίπεδη συνεργασία με όλους τους φορείς, τόνισε η πρόεδρος, Κατερίνα Αντωνίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».


Η κ. Αντωνίου εξήγησε ότι ο εντοπισμός του κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων οφείλεται στο δίπολο «έλεγχοι - συνεργασία» και διευκρίνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι γίνονται όλο και πιο σύνθετοι, καθώς από τις διοικητικές παραβάσεις στη διαχείριση φαρμάκου έχουμε περάσει σε νέα εποχή "οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας" που είναι ποινικά αδικήματα.


«Έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό που αναζητάμε και κάνουμε τέτοιους ελέγχους καθημερινούς, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε πολλά σημεία της αλυσίδας παραγωγής των φαρμάκων είναι πάρα πολλά», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΟΦ, τονίζοντας ότι «υπήρξε επιτυχημένη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία».

Όπως ανέφερε η κ. Αντωνίου από ένα σημείο και μετά ο ΕΟΦ παραδίδει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την παραβατικότητα στην Οικονομική Αστυνομία και σε αρμόδιους φορείς. «Γιατί ο ΕΟΦ δεν είναι αστυνομία. Έχει ένα ελεγκτικό μηχανισμό πολύ μεγάλο, αλλά κάπου σταματούν οι αρμοδιότητές του» εξηγεί.


Το ζητούμενο, όπως είπε η κ. Αντωνίου, είναι οι αντίστοιχες παραβατικές συμπεριφορές να εντοπιστούν. «Αν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΕΟΦ να υπάρξουν οι απαραίτητες κυρώσεις. Και αν χρειαζόμαστε συνεργασία με άλλους φορείς, θα γίνει και αυτό και εκτιμώ πως θα αποδώσει όπως μέχρι τώρα» και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε και με φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί τα φάρμακά μας είναι κακό να βρίσκονται στο εξωτερικό με τρόπους μη νόμιμους».


Τέλος, η κ. Αντωνίου επισήμανε την ανάγκη να μην αμαυρώσουμε συλλήβδην όλους όσους διαχειρίζονται το φάρμακο, γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, οι οποίοι –όπως είπε– κάτω από δύσκολες συνθήκες παράγουν ένα αξιόπιστο έργο. Επίσης να μην αμαυρώνουμε επιχειρηματίες που λειτουργούν όχι μόνο με το νόμιμο αλλά και τον ηθικό τρόπο. Δεν είναι όλοι το ίδιο», κατέληξε η κ. Αντωνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διερευνάται η δημιουργία διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος
Για την εμπορική διάθεση νέας αντικαρκινικής θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού


Σχετικά άρθρα

Ανησυχία από ΦΣΘ και ΕΛΕΑΝΑ για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων
Με επιστολές τους ζητούν την απόσυρση της διάταξης
Συνταγογράφηση μόνο από το Δημόσιο για τους ανασφάλιστους
Δεν θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς
Δύο self tests σε όλους τους πολίτες πριν και μετά τις γιορτές
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατεθούν στα φαρμακεία
Κ. Μητσοτάκης: 1 self test σε όλους τους ενήλικες από 6-12 Δεκεμβρίου
Και υποχρεωτικός ο εμβολισμός Covid-19 για τους άνω των 60 ετών