Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ελάχιστα από τα αντιβιοτικά που αναπτύσσονται είναι καινοτόμα

21/1/2020 5:24:47 μμ
Ο ΠΟΥ καλεί τη φαρμακοβιομηχανία να χρηματοδοτήσει την έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα 60 αντιβιοτικά φάρμακα που βρίσκονται σήμερα σε στάδιο ανάπτυξης προσφέρουν ελάχιστα οφέλη σε σύγκριση με τις υφιστάμενες θεραπείες και μόνο δύο εξ αυτών στοχεύουν τα πιο ανθεκτικά βακτήρια, τα Gram-αρνητικά, τα οποία εξαπλώνονται ταχέως και απαιτούν επείγουσες λύσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Οργανισμός τονίζει ότι αυτή η έλλειψη καινοτομίας στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών σε συνδυασμό με τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων υπονομεύουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στις φαρμακευτικές θεραπείες.

«Η απειλή της αντιμικροβιακής αντοχής είναι σήμερα πιο έντονη από ποτέ και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για λύσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ και καλεί τις χώρες του κόσμου και τη φαρμακευτική βιομηχανία «να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να μειώσουν την ανθεκτικότητα των βακτηρίων και να συνεισφέρουν με βιώσιμη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων».

Από τα νέα φάρμακα που είναι υπό ανάπτυξη τα 50 είναι αντιβιοτικά και τα 10 είναι βιολογικά φάρμακα και προέρχονται κυρίως από μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να εγκαταλείπουν τον τομέα διαρκώς.

Σε δοκιμές πολύ πρώιμου σταδίου πάντως υπάρχουν 252 πολύ πιο καινοτόμα υποψήφια φάρμακα, τα οποία στοχεύουν σε κρίσιμα βακτήρια. Αυτά όμως, εκτός του ότι ακόμα δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και ασφαλή, στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουν στους ασθενείς μετά από 10 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη