Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή στα «θαυματουργά» φάρμακα που διαφημίζονται δήθεν από διασήμους

18/2/2024 10:32:07 μμ
Επιτήδειοι δημιουργούν ψεύτικα βίντεο με τη βοήθεια της ΑΙ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μεγάλο αριθμό απατηλών διαφημίσεων έχει εντοπίσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες που προωθούν επενδυτικά προγράμματα ή «θαυματουργά» φάρμακα. Δυστυχώς το έργο των επιτήδειων βοηθούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με τις οποίες δημιουργούνται τα λεγόμενα «deepfake» βίντεο με διάσημα πρόσωπα (πολιτικοί, έγκριτοι επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.ά.) να φαίνονται να διαφημίζουν τα εν λόγω προϊόντα. 


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. οι εν λόγω διαφημίσεις σε πολλές περιπτώσεις φέρονται να προέρχονται από άρθρα έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων «και συνοδεύονται από αληθοφανές οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο όμως είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης». 


Τα διάσημα πρόσωπα εμφανίζονται να προωθούν σκευάσματα αγνώστου προέλευσης και αποτελεσματικότητας και δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, προσδίδοντάς τους «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις, εκφράζοντας υποτιθέμενες προσωπικές εμπειρίες για τη δήθεν αποτελεσματικότητά τους.


Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές αρχές, την Europol, την Interpol κ.ά., καθώς πρόκειται για περιπτώσεις απάτης διεθνικού χαρακτήρα. 


Πολίτες που επιθυμούν να ενημερώσουν σχετικά την αστυνομία έχουν τη δυνατότητα, ανώνυμα ή επώνυμα, να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: τηλεφωνικά στο 11188, στο email ccu@cybercrimeunit.gov.gr, στο twitter: @CyberAlertGR, στο application CYBERΚΙD και μέσω του gov.gr (εδώ). 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023


Σχετικά άρθρα

Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Πρωτοποριακά φάρμακα μελετώνται για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Επεκτάθηκε η έγκριση του luspatercept της Bristol Myers Squibb
Ως πρώτης γραμμής θεραπείας για την αναιμία