Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

Εκτός ορίων η δαπάνη για τα φάρμακα των ανασφάλιστων

10/4/2018 7:44:44 πμ
Ποιος θα πληρώσει το κόστος τους;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έκρηξη της δαπάνης για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών βλέπουν φέτος οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, καλούνται να αναλάβουν το κόστος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr, το οποίο επικαλείται στοιχεία του ΣΦΕΕ, μόνο τον Ιανουάριο το κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών ανήλθε στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 220 εκατ. συνολικά φέτος, όταν το 2017 ήταν 165 εκατ. ευρώ (οι ανασφάλιστοι υπολογίζονται από τις φαρμακευτικές σε 850 χιλ. άτομα). "Πλέον, η κοινωνική υποχρέωση της πολιτείας έχει περάσει εξολοκλήρου στη φαρμακοβιομηχανία και η συνεχής αύξηση του ποσού καταδεικνύει την αποτυχία ελέγχου", σημειώνουν στελέχη του Συνδέσμου.


Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι η υπέρβαση που σημειώθηκε στις δαπάνες του φαρμάκου, σε σύγκριση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ, έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ (από 460 εκατ. που ήταν η εκτίμηση της διοίκησης του Οργανισμού), τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Τον Ιανουάριο το clawback ανήλθε στα 53,3 εκατ. δηλαδή 17,4 εκατ πάνω από τον Ιανουάριο του 2017. Οι φαρμακευτικές, που εκτός από την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών έχουν επωμιστεί και τις δαπάνες των εμβολίων όπως λένε, ενώ υποστηρίζουν πως κανένας μηχανισμός συγκράτησης της δαπάνης δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα.


Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα έχει τεθεί στα 1,94 δισ. ευρώ, σταθερός τα τελευταία χρόνια, παρά τις επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις από την αγορά, τόσο προς τη διοίκηση του Οργανισμού, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πως το κονδύλι δεν επαρκεί για τις ανάγκες των πολιτών, με συνέπεια κάθε χρόνο οι υπερβάσεις να βαίνουν υψηλότερες.


Όπως υπογραμμίζουν οι επιχειρήσεις του χώρου, η σημαντική υποχώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης για φάρμακα την περίοδο 2012-2017 είχε ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση της κάλυψης της ζήτησης στη βιομηχανία, με τους οριζόντιους μηχανισμούς υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (rebate και clawback) να ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ (συμμετοχή βιομηχανίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη) για το 2017, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση +339% σωρευτικά από το 2012. Ενδεικτικά, πέρσι η συμμετοχή των ασθενών και της βιομηχανίας έφτασε στο 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.


Αλλά και η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθορίστηκε στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018, μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2015 (764 εκατ. ευρώ). Η μείωση της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έχει με τη σειρά της ως αποτέλεσμα ξανά τη μετακύλιση του κόστους στη βιομηχανία (σε νοσοκομειακό επίπεδο η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική), με υποχρεωτικούς μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων, όπου για το 2016 έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ και για το 2017 εκτιμάται στα 320 εκατ.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Εν αναμονή δύο μεγάλων εγκρίσεων φαρμάκων είναι φέτος η εταιρεία


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής