Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΚΠΑ: Οι 4 δόσεις εμβολίου SARS-CoV-2 είναι αποτελεσματικότερες συγκριτικά με τις 3

13/5/2022 2:58:39 πμ
Σε ανθρώπους 60 ετών και άνω
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ιατροί του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Howard D Larkin στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA 2022;327(18):1748, η οποία έδειξε ότι οι πιο ηλικιωμένοι που έλαβαν μια τέταρτη δόση του εμβολίου BNT162b2 είχαν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή νόσο Covid-19 συγκριτικά με όσους έλαβαν 3 δόσεις. Παρόλο που η προστασία έναντι στη σοβαρή νόσο δε φάνηκε να μειώνεται κατά το μελετούμενο χρονικό διάστημα, η προστασία έναντι στην επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 φάνηκε βραχυπρόθεσμη.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine, συμπεριέλαβε περισσότερα από 1,25 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Όλοι είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 4 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης. Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν την 4η δόση του εμβολίου τουλάχιστον 8 ημέρες νωρίτερα, η συχνότητα σοβαρής Covid-19 ήταν 1,5 ανά 100.000 ανθρωπο-ημέρες. 

Αντίστοιχα, η συχνότητα σοβαρής Covid-19 ήταν 3,9 άτομα ανά 100.000 ανθρωπο-ημέρες μεταξύ όσων είχαν λάβει μόνο 3 δόσεις εμβολίου. Ωστόσο, η προστασία έναντι συμπτωματικής λοίμωξης έφθινε με την πάροδο του χρόνου. Συμπερασματικά, οι 4 δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 προσφέρουν ισχυρότερη προστασία έναντι της βαριάς νόσου Covid-19 συγκριτικά με τις 3 δόσεις, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους που έχουν συννοσηρότητες και έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώσεις στην εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας»
60 μεταπτυχιακοί φοιτητές «διασυνδέονται» με την αγορά εργασίας






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»