Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΚΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στις νεαρές ηλικίες

11/9/2024 3:56:50 πμ
Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό BMC Cancer
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανησυχητικά είναι τα επιστημονικά στοιχεία για την εμφάνιση καρκίνου σε νεαρές ηλικίες, ιδίως ανάμεσα στις γυναίκες, και αφορούν κυρίως νεοπλάσματα του γαστρεντερικού, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ. Η μεταβολή στην έκθεση σε παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες και ο διαβήτης τις τελευταίες δύο 10ετίες έχει υποτεθεί ότι ευθύνεται για αυτήν την αύξηση. 


Στην κατεύθυνση αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια σημαντική μελέτη στο περιοδικό BMC Cancer που διερεύνησε τη μεταβολή της επίπτωσης του καρκίνου παγκρέατος αλλά και άλλων νεοπλασιών σε ενηλίκους νεότερους των 35 ετών την εικοσαετία 2000-2020. Η ανάλυση βασίστηκε στα δεδομένα που υπάρχουν στη βάση The Surveillance, Epidemiology and End Results (SEERS) όπου καταγράφεται περίπου το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ.


Η ανάλυση για τον καρκίνο του παγκρέατος κατέδειξε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στην επίπτωση του νεοπλάσματος παρατηρήθηκε σε γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών, όπου η μέση ετήσια αύξηση ήταν 6,2%. Σε αυτήν την ομάδα ασθενών η αύξηση ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με το ποσοστό που διαπιστώθηκε για την ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών (1,5%) αλλά και για τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών (0,6%). Μεγαλύτερη αύξηση διαπιστώθηκε και σε άλλα νεοπλάσματα, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και το πολλαπλούν μυέλωμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ένα σημαντικό βήμα για την κυκλοφορία του στην Ευρώπη
Για τους ήδη ενταγμένους στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

International Cosmetics & Beauty Summit Athens
Στην Αθήνα το επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για το μέλλον της αγοράς των καλλυντικών
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Στην προεδρία η Μέμη Τσεκούρα
Παχαίνουν στο ΑΙ για να πάρουν GLP-1
Η νέα ανησυχητική τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΟΦ: Συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία Med Safety Week 2026
Και καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες να προωθούν τα σχετικά υλικά