Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Έκλεισε τελικά η συμφωνία Takeda & Shire στα 56 δισ. δολάρια

7/12/2018 2:34:49 μμ
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας εκτός συνόρων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις 5 Δεκεμβρίου 2018, και μετά από 8 μήνες διαπραγματεύσεων, έγινε τελικά δεκτή από τους μετόχους η εξαγορά της ιρλανδικής φαρμακευτικής Shire από τον κολοσσό της Ιαπωνίας, Takeda.


Η εξαγορά θα κοστίσει τελικά στην Takeda 56 δισ. δολάρια σε μετρητά και νέες μετοχές, τιμή ελαφρώς πιο κάτω από τα 62,2 δισ. που είχαν συμφωνήσει το Μάιο με το Δ.Σ. της Shire


Παρόλα αυτά, πρόκειται για τη μακράν μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρείας που έχει ποτέ υλοποιήσει ιαπωνική εταιρεία, σύμφωνα με άρθρο του economist, όπου τονίζεται ότι η εξωστρέφεια στις εξαγορές έχει αρχίσει να αυξάνεται στην Ιαπωνία.


Οι ιαπωνικές φαρμακευτικές ωθούνται να είναι πιο εξωστρεφείς, λόγω ισχυρών εγχώριων πιέσεων, όπως είναι η ανάγκη για ένα νέο σύστημα υγείας, για την προώθηση γενόσημων φαρμάκων και για τη μείωση των τιμών. Καμία όμως δεν ήταν τόσο δραστήρια όσο η Takeda, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε πριν από 4 χρόνια ο Γάλλος Christophe Weber. Ο Weber είχε επισημάνει ότι η ιαπωνική φαρμακευτική αγορά καταλαμβάνει μόνο το 7% της παγκόσμιας και ότι "εάν θέλουμε να είμαστε επιτυχείς, πρέπει να είμαστε επιτυχημένοι εκτός της Ιαπωνίας".


Η εξαγορά της Shire λοιπόν έχει να προσφέρει στην Takeda τα δύο τρίτα των εσόδων της στην Αμερική και ενίσχυση των εσόδων με φάρμακα σπάνιων ασθενειών.


Ωστόσο υπάρχει μια ομάδα μετόχων που δεν συμφωνούν με το τεράστιο ποσό της εξαγοράς, θεωρώντας εξαιρετικά επικίνδυνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνούν με την εξωστρέφεια και την αλλαγή στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας…


Μένει να αποδειχθεί αν η «δόση» της εξαγοράς θα αποβεί τοξική…

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Shockwave Medical






Σχετικά άρθρα

Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν
«MSD Gives back»
24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στον ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης
Ο Γ. Κιοσές έλαβε τις περισσότερες ψήφους για το Διοικητικό Συμβούλιο
Νέο Δ.Σ. για τον ΣΦΕΕ
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου