Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων

29/7/2022 4:05:22 μμ
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διαφάνεια και τεκμηρίωση: αυτές είναι οι αρχές με τις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) Ειρήνη Μαρκάκη.


Μιλώντας στο f.daily, η πρόεδρος αναφέρθηκε στην πολυσυζητημένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Υγείας για το θέμα, με εκπροσώπους της αλυσίδας του φαρμάκου. Ο κλάδος των φαρμακαποθηκαρίων στάθηκε στο γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, δεν αφορά μόνο τις εξαγωγές αλλά και τα προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως είπε, η κατάσταση λόγω της συνεχιζόμενης Covid-19, του πολέμου και άλλων παραγόντων, αναμένεται να επιδεινωθεί.


Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΣΦ ζητά να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, ξεκινώντας από τη φαρμακευτική βιομηχανία και φτάνοντας έως το φαρμακείο:

«Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι υποχρεωμένη να διατηρεί 3μηνο απόθεμα και να εξυπηρετεί όλη την ελληνική αγορά. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο πώς μοιράζονται τα φάρμακα και η αγορά είναι υπο-εφοδιασμένη. Για τις φαρμακαποθήκες, ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος που επιβλήθηκε στα χρόνια της κρίσης από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που επιτρέπει τη λειτουργία φαρμακαποθηκών μόνο με μία σφραγίδα, χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. για τα τετραγωνικά και το απαραίτητο απόθεμα φαρμάκων). Δεν μπορεί ο Σύλλογος να απολογείται πάντα για λάθη της πολιτείας. Όσο για τα φαρμακεία, και αυτά πρέπει να ελέγχονται για το αν διαθέτουν τελικά τα φάρμακα στους ασθενείς».


Όπως εξηγεί η Ε. Μαρκάκη προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, απαιτείται τεχνοκρατική τεκμηρίωση για ό,τι διακινείται στην αγορά, με στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ. Επισήμανε δε ότι πολύ χρήσιμα θα είναι τα εξής μέτρα:

  • Για τις κατηγορίες φαρμάκων που είναι ελλειπτικά ή σε κίνδυνο για έλλειψη θα πρέπει να δίδονται αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή, κατά την εκτέλεση της οποίας θα ακυρώνεται το κουπόνι, όπως γίνεται και με τα αντιβιοτικά. Ο φαρμακοποιός να έχει την υποχρέωση τήρησης της συνταγής για 2ετία ώστε να ελέγχεται από τον ΕΟΦ.
  • Να αποκτήσουν οι φαρμακαποθήκες πρόσβαση στη λίστα ελλείψεων που διατηρεί ο ΕΟΦ με στοιχεία από τις εταιρείες, ώστε να ενημερώνουν σχετικά τους πελάτες τους.
  • Να εφαρμοστεί ο νόμος σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας προβλέπει κατΆ εξαίρεση χορήγηση αδειών λειτουργίας
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven


Σχετικά άρθρα

Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Stop σε clawback και rebate ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν
Τα γενόσημα συγκρατούν τη φαρμακευτική δαπάνη σε όλη την Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven