Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έγκριση νέου αντιδιαβητικού φαρμάκου από την Ε.Ε.

20/12/2017 1:29:36 μμ
Θα χορηγείται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε θετική γνωμοδότηση για την άδεια κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, της σεμαγλουτίδης (semaglutide). Είχε προηγηθεί πρόσφατα και η έγκρισή του από τον FDA.


Πρόκειται για αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1 που δρα, όπως και το φυσικό πεπτίδιο GLP-1, αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την απελευθέρωση της γλυκαγόνης. Θα κυκλοφορήσει σε μορφή διαλύματος προς έγχυση και σε δόση 1,34mg/ml.


Τα οφέλη του φαρμάκου είναι η κλινικά σχετική επίδρασή του στο γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ οι έρευνες έδειξαν ότι έχει επίσης ευεργετική επίδραση στο σωματικό βάρος.


Πιο συγκεκριμένα η σεμιγλουτίδη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων με ανεπαρκώς ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή και άσκηση, είτε ως μονοθεραπεία (όταν η μετφορμίνη θεωρείται ακατάλληλη λόγω δυσανεξίας ή αντενδείξεων) είτε σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά φαρμακευτικά προϊόντα.


Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες της σεμαγλουτίδης είναι υπογλυκαιμία (σε συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων) και ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως είναι η ναυτία και η διάρροια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων
Σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ που υποστήριξε η Sanofi






Σχετικά άρθρα

Τα 12 νέα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ε.Ε.
Μετά από θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ
588 φάρμακα κατά της παχυσαρκίας σε ανάπτυξη
Η κατηγορία εισέρχεται για 1η φορά στις πρώτες 10 ενδείξεις του R&D
Σε ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις η παραπληροφόρηση για τη στοματική υγεία
Καμπάνια ενημέρωσης ξεκινά η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα στην Ελλάδα;
Επιστολή καμπανάκι από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία