Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εγκαίνια για το Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης»

6/10/2021 4:56:59 μμ
Για έναν κόσμο… χωρίς αιματολογικούς καρκίνους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης». Αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Δημήτρη Λόη που πάλεψε και ονειρεύτηκε έναν κόσμο χωρίς αιματολογικούς καρκίνους. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες κυτταρικές θεραπείες που θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές.

Το νεοσύστατο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» επικεντρώνεται στη μεταγραφική έρευνα σε κυτταρικές, γονιδιακές και αναγεννητικές θεραπείες. Περιλαμβάνει ένα πλήρως λειτουργικό και αναγνωρισμένο Κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών (CBMDP – "Save a Life”, www.xarisezoi.gr) καθώς και GMP εργαστήρια (Clean room B, C, D) για κλινική παραγωγή κυτταρικών θεραπειών και «Φαρμάκων Προηγμένων Θεραπειών» (ATMP). Διευθυντής είναι ο καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, MD, PhD.

Στην τελετή εγκαινίων του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών "Δημήτρης Λόης" ο καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης μίλησε για την ολοκλήρωση του σπουδαίου έργου. Ως ενορχηστρωτής και συντονιστής του έργου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και δήλωσε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη έκβαση των προσπαθειών. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Μετά από δύο χρόνια τα καταφέραμε να έχουμε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια επεξεργασίας κυττάρων σε όλη την Ευρώπη! Πλέον μπορούμε κι εδώ να δίνουμε αυτά τα ζωντανά φάρμακα στους ασθενείς μας».

Tον αγιασμό του νεοσύστατου ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και στα εγκαίνια παρευρέθησαν η Πρυτανική Αρχή, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της επιστημονικής κοινότητας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Βιολογίας Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος ανέφερε «Για τη δημιουργία του Ινστιτούτου έχουμε σημαντικούς συμπράττοντες. Το Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Ιατρικής και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το ΚΕΔΜΟΠ ”Χάρισε Ζωή” και τη μετεξέλιξή του και τη φιλανθρωπική οργάνωση Choose Life. Είναι δομές με ρόλους διακριτούς αλλά ταυτόχρονα συμπληρωματικούς και αυτή η σύμπραξη δείχνει πόσα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε μέσα από μία συνέργεια».

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος είπε «Χρόνια τώρα κάνουμε μία προσπάθεια με τον κ. Σπυριδωνίδη να καταπολεμήσουμε λοιμώξεις σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Και να που έφτασε η ώρα και ήδη έχουμε τον πρώτο ασθενή που παίρνει αυτού του είδους τη θεραπεία και έχει μία καλή έκβαση».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Ορθοπαιδικής Παναγιώτης Μέγας, δήλωσε «Το Ιατρικό Τμήμα δεν είναι απλώς χαρούμενο αλλά τυχερό που έχει δίπλα του την οικογένεια Λόη. Χάρη σε αυτό που προσφέρατε κ. Λόη, καταφέραμε να οργανώσουμε ένα αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το πρώτο στην Ελλάδα, για τις κυτταρικές θεραπείες. Είμαστε ευγνώμονες για τη δυνατότητα που μας δίνετε».

Ο Αναπλ. Διοικητής ΠΓΝΠ Δημήτρης Μπάκος, ανέφερε «Τα εγκαίνια του Ινστιτούτου αυτού είναι απόδειξη ότι κάθε μέρα στο νοσοκομείο μας γίνονται θαύματα μικρά ή μεγάλα. Δεσμεύομαι από το βήμα αυτό να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του κ. Σπυριδωνίδη και σε κάθε ανάλογη προσπάθεια».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε «Σαν Περιφερειακή Αρχή με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες πράξεις είμαστε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό το έργο αφορά τις 700.000 ψυχές που ζουν και αναπνέουν στην Περιφέρειά μας. Συγχαρητήρια κ. Λόη, για το μεγαλείο της ψυχής σας».

Τέλος, η Πρόεδρος του "Choose Life” κα Μάρη Ευγενίδου-Λόη έχοντας στο πλευρό της τις κόρες τους Ασπασία και Μαρία-Χριστίνα, οι οποίες υλοποίησαν το όραμα του Δημήτρη Λόη, ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν να παραδοθεί ένα Έργο Ζωής αναφέροντας συγκινημένη: «Ευχαριστώ όλους εσάς που βοηθήσατε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες κι έτσι καταφέραμε να παραδίδουμε σήμερα αυτό το έργο ζωής». Η κ. Λόη, αναφέρθηκε στην ιστορία που δημιούργησε το έναυσμα για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» λέγοντας:

«Τον Ιούνιο του 2016 ο σύζυγός μου διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Σε όλη τη διάρκεια, από τη διάγνωσή του μέχρι που έφυγε από τη ζωή, εργαζόταν και σχεδίαζε με ποιο τρόπο θα βοηθήσει όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν αιματολογικούς καρκίνους. Ονειρεύτηκε έναν κόσμο που κάθε ασθενής θα έβρισκε τον δότη του και θα είχε πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία. Ευχαριστούμε τους φορείς που πίστεψαν στο όραμά μας και τις εταιρείες Frigoglass, Coca Cola 3E, Βασίλης Μπουγάτσος Α.Ε., Cardlink & Ogilvy που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια μας. Είμαστε χαρούμενοι που μας δίνετε η δυνατότητα να προωθήσουμε την επιστημονική έρευνα μέσω αυτού του Ινστιτούτου». Απευθυνόμενη στην επιστημονική ομάδα, ευχαρίστησε λέγοντας: «Χαρά, Μαρία, Δημήτρη, Διονυσία, Νατάσσα, Μέμνονα, Νίκο και φυσικά Αλέξανδρε σας παραδίδουμε αυτό το Ινστιτούτο. Το εμπιστευόμαστε σε εσάς. Αποτελεί την υλοποίηση της υπόσχεσής μας σε εκείνον. Κάντε το έργο σας όπως εσείς ξέρετε και δώστε ζωή στους συνανθρώπους μας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Γράφει ο Δρ. Μιχαήλ Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»