Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ε.Ο.Φ.: Ενημέρωση για την ορθή χρήση των αντιγριπικών φαρμάκων

28/7/2009
Μόνο από άτομα που τα χρειάζονται και κατόπιν συνταγογράφησης από γιατρό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τον ιό της νέας γρίπης, ενημερώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για την αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης πανδημίας.

 

Μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων από τον ιό της νέας γρίπης ανταποκρίνονται σε θεραπεία με αντι-ιικά φάρμακα όπως η οσελταμιβίρη.

 

O Ε.Ο.Φ. επισημαίνει ότι τα ανωτέρω φάρμακα ενδείκνυνται για τη θεραπεία των περιπτώσεων που αποδεδειγμένα έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο ιό ή προφυλακτικά για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε επαφή με κλινικά διαγνωσμένο περιστατικό σε οικιακό περιβάλλον.

 

Εφιστάται η προσοχή στη συνταγογράφηση αυστηρά εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων και μόνο σε περιστατικά που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις.

 

Τονίζεται ότι, η χορήγηση των ανωτέρω φαρμάκων επιτρέπεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Η χορήγησή τους χωρίς ιατρική συνταγή αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

 

Υπενθυμίζεται τέλος, η υποχρέωση των ιατρών και των φαρμακοποιών να τηρούν πιστά τους όρους του ΠΔ 121/2008 και της φαρμακευτικής νομοθεσίας εν γένει.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

1/9/2025 3:14:39 μμPharmasept Bite Free
Αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση τσιμπημάτων από έντομα και τσούχτρες
Πρόκειται για τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών






Σχετικά άρθρα

Οι ανισότητες στο φαρμακευτικό επάγγελμα
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Η ανταπόκριση των φαρμακοποιών σε φυσικές καταστροφές και έκτακτες ανάγκες
Περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση της FIP
Νέες λύσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων προτείνει ο ΦΣΘ στον πρωθυπουργό
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ενόψει της 89ης ΔΕΘ
Κ. Μανωλόπουλος: Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του Φ.Σ. Αττικής
Αρκετές οι εκκρεμότητες που συσσωρεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες, αναφέρει