Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Ε.Ο.Φ.: Άρση της απαγόρευσης εξαγωγής 11 φαρμάκων

4/4/2011
«Ομαλοποιήθηκε η επάρκειά τους στην ελληνική αγορά»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με απόφαση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), από την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, αίρει την απαγόρευση που ίσχυε περί εξαγωγής 11 φαρμακευτικών προϊόντων.

 

Τα σκευάσματα αυτά είναι:

 

ARIMIDEX (αντικαρκινικό)

SEROQUEL (αντιψυχωσικό)

MIRAPEXIN (για τη νόσο Parkinson)

SERETIDE (βρογχοδιασταλτικό)

XERISTAR (αντικαταθλιπτικό)

YENTREVE (για την ακράτεια ούρων)

EXELON (για τη νόσο Alzheimer)

SANDIMMUN NEORAL (ανοσοκατασταλτικό)

LYRICA (αντιεπιληπτικό)

LANTUS (αντιδιαβητικό)

ZYPREXA (για τη σχιζοφρένεια).

 

Σε ανακοίνωσή του ο Ε.Ο.Φ. αναφέρει ότι η άρση της απαγόρευσης αποφασίστηκε διότι ομαλοποιήθηκε η επάρκειά τους στην ελληνική αγορά, χάρη στα εξής μέτρα που έλαβε ο Οργανισμός:

 

1. Διερεύνησε την αιτιολογία των ελλείψεων και των μειωμένων διαθέσεων σημαντικών προϊόντων.

2. Καθιέρωσε συστηματική καταγραφή των Αναφορών Ελλείψεων με τις υπηρεσίες του και ανέπτυξε συνεργασία με τη «Γραμμή Υγείας – 1142» για την έγκαιρη διάγνωση των ελλείψεων.

3. Συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διακίνηση των φαρμάκων και συζήτησε εκτενώς τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.

4. Προέβη σε εκτεταμένους ελέγχους σε φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακεμπόρους και φαρμακεία.

5. Αποφάσισε και επέβαλε Προσωρινές Απαγορεύσεις Παραλλήλων Εξαγωγών 28 φαρμάκων για τα οποία η μειωμένη διάθεση τεκμηριωμένα απεδόθη στις εξαγωγές.

6. Επέβαλε ήδη πρόστιμα σε 2 φαρμακευτικές εταιρείες και θα εισηγηθεί άμεσα στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την επιβολή προστίμων σε ορισμένες φαρμακαποθήκες, σε 2 φαρμακεία και σε 4 εταιρείες για την μη τήρηση των νομίμων υποχρεώσεών τους για την κάλυψη της επάρκειας και την ορθή διακίνηση, πάντα βάσει τεκμηρίωσης και αξιολόγησης των στοιχείων που προέκυψαν ύστερα από πρόσφατες επιθεωρήσεις της αρμόδιας διεύθυνσης.

 

Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση για πέντε πλέον φάρμακα (από τα 28 που αναφέρονταν στην απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών της 15/2/2011) τα οποία επιτηρούνται συνεχώς και λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την αποτροπή ελλείψεών τους.

 

Ο Ε.Ο.Φ. εκτιμά ότι «η ομαλοποίηση στην επάρκεια για αρκετά από τα προϊόντα, αποδεικνύει την ορθότητα των μέτρων που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει».

 

Ο Ε.Ο.Φ. τέλος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί να ευχαριστήσει το καταναλωτικό κοινό, τους φαρμακοποιούς και όλους όσους συμβάλλουν στην έγκαιρη ενημέρωση του Οργανισμού για ελλείψεις στην αγορά, ώστε να λαμβάνονται κάθε φορά τα αναγκαία μέτρα, πάντοτε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

 

Σχετικά θέματα:

28/3/2011 - Προσφυγή των φαρμακαποθηκάριων στο ΣτΕ για τις εξαγωγές

15/3/2011 - Ε.Ο.Φ.: Στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Ελλείψεων Φαρμάκων

10/3/2011 - Ε.Ο.Φ.: Αντιμετώπιση ελλείψεων

16/2/2011 - Ε.Ο.Φ.: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 28 φαρμάκων

24/1/2011 - Ε.Ο.Φ.: Μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Λόγω του τρόπου διάθεσης του φαρμάκου με γοναδοτροπίνη αλφα
Αφορούν το Luxurious SunCare Sun Protection Drops SPF50+ και το The Skin Pharmacist Caffeine Eye Serum






Σχετικά άρθρα

InterMed: Απέσπασε δύο διεθνείς διακρίσεις για τις καμπανιές της
Αφορούν το Luxurious SunCare Sun Protection Drops SPF50+ και το The Skin Pharmacist Caffeine Eye Serum
Haleon: Νέα καμπάνια για το Panadol προωθεί την επιστημονική καθοδήγηση
Με τίτλο: «Μην παίζεις με τον πόνο σου»
Opella: Μεγάλη επένδυση $70 εκατ. στα προβιοτικά
Εγκαινιάζει νέα υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής για το σκεύασμα Enterogermina στο Μεξικό