Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Teleperformance Greece: 1000 δωρεάν υπέρηχοι μαστού σε γυναίκες
Με αφορμή τον Οκτώβριο μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
Live παρουσίαση Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ & Karabinis Medical για την υπηρεσία HD Corner
Μέσω της πλατφόρμας ΠΕΙΦΑΣΥΝ-Academy
Roche: Νέα «πρωτοποριακή» θεραπεία για το Αλτσχάιμερ
H πρώτη θεραπεία του Αλτσχάιμερ που χορηγείται υποδόρια

E.E.: Προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων COVID-19

21/5/2021 2:26:52 μμ
«Δεν είναι αρκετή για να φτάσουν τα εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες», υποστηρίζει η γεν. διευθύντρια του ΠOE
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από πολυάριθμες διαφωνίες και συζητήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά την τροπολογία της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων της πατέντας των εμβολίων COVID-19, όπως δημοσίευσε στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Ειδικότερα, η τροπολογία ουσιαστικά καλεί την ΕΕ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για προσωρινή παρέκκλιση από τα πνευματικά δικαιώματα και απευθύνει έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και δεδομένα.

Στην πράξη αυτό δεν σημαίνει ότι αίρονται αυτόματα οι πατέντες, καθώς οι εθνικές αρχές κάθε κράτους-μέλους διατηρούν τον τελευταίο λόγο, αποτελεί ωστόσο μια μορφή πίεσης για την εξασφάλιση εμβολίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των σχετικών διαβουλεύσεων, ορισμένοι Ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν το μέτρο «πολύ καλό για να είναι αληθινό», καθώς δεν θα εγγυηθεί την επιτάχυνση της προμήθειας εμβολίων, ενώ απειλεί την καινοτομία. Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έχει δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι από τις 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν παραχθεί στην Ευρώπη, το 50% εξ αυτών έχει εξαχθεί, σε 90 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.


Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι, σύμφωνα με το euobserver.com, η Ngozi Okonjo-Iweala, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε πως η άρση των πατεντών των εμβολίων δεν είναι αρκετή για την αύξηση της παραγωγής τους παγκοσμίως. 


Η ίδια υποστηρίζει την αποκέντρωση, καθώς όπως είπε: «Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα παραγωγής 5 δισ. εμβολίων (αντιγριπικά και παιδικά) και τώρα χρειαζόμαστε τα διπλάσια ή τα τριπλάσια» και πρόσθεσε πως το 80% της παραγωγής και των εξαγωγών προέρχεται μόνο από 10 χώρες στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στη Νότια Ασία. «Αυτό είναι μη λειτουργικό, όταν πρέπει να σωθούν ζωές. Η Αφρική εισάγει το 99% των εμβολίων και των φαρμάκων της... Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε.


Το θέμα πάντως θα συζητηθεί στον Οργανισμό Εμπορίου τον επόμενο μήνα από μια επιτροπή αρμόδια στα πνευματικά δικαιώματα.Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου τονίζει ότι το θέμα πρέπει να τεθεί άμεσα προς συζήτηση


Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Σταματά η κυλιόμενη ανασκόπηση του εμβολίου COVID-19 της Curevac
Η εταιρεία επικεντρώνεται σε εμβόλια δεύτερης γενιάς
Εργαζόμενοι ΕΟΦ: «Είμαστε συνωστισμένοι και χωρίς κλιματισμό»
Ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προσλήψεις άμεσα
Μ. Σχοινάς: Δημιουργούμε μια καινούργια Ε.Ε. για την υγεία
«Έχουμε στη διάθεσή μας πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους»
ΕΟΦ: Ξεκινά η διαδικασία τιμολόγησης νέων ΜΗΣΥΦΑ
Η προθεσμία για τις αιτήσεις των εταιρειών έως 11/10