Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Ε.Ε.: ωφέλιμο το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων

24/10/2008
Υπό την προϋπόθεση ασφαλούς κάλυψης των αναγκών της αγοράς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ωφέλιμο για τους καταναλωτές θεωρεί η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Kroes το παράλληλο εμπόριο φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα σχετικά με πιθανή σκέψη της Επιτροπής για εφαρμογή συστήματος επιστροφής μέρους του ποσοστού κέρδους (rebate) στα ασφαλιστικά ταμεία από σκευάσματα που διακινούνται με παράλληλες εξαγωγές. Στην απάντησή της η Επιτροπή τονίζει ότι είναι σημαντικά τα οφέλη που προκύπτουν για τον καταναλωτή από το παράλληλο εμπόριο, καθώς εξοικονομούνται πόροι τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εθνικούς προϋπολογισμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαία Επίτροπος παρατηρεί επίσης ότι με αυτή ακριβώς την προσδοκία (δηλ. ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) ορισμένα κράτη-μέλη ενθαρρύνουν το παράλληλο εμπόριο στο φαρμακευτικό τομέα. Ορισμένα απτά παραδείγματα: Στη Γερμανία τα φαρμακεία είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να προμηθεύονται ποσοστό 5% των αποθεμάτων τους από το παράλληλο εμπόριο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για προϊόντα παράλληλου εμπορίου η εθνική υπηρεσία υγείας καταβάλλει στους φαρμακοποιούς ποσό ίσο με την τιμή τιμοκαταλόγου του παραγωγού για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, μείον μια πάγια έκπτωση 4 έως 5%. Η έκπτωση αυτή υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται από τους φαρμακοποιούς, όταν πραγματοποιούν προμήθειες μέσω του παράλληλου εμπορίου (το αποκαλούμενο σύστημα ανάκτησης «claw back»).

Απαντώντας σε έταιρο ερώτημα του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις ελλείψεις σε σκευάσματα τα οποία διακινούνται με παράλληλες εξαγωγές, η κ. Kroes αναφέρει: «όπως επιβεβαιώθηκε επανειλημμένα σε αποφάσεις του Δικαστηρίου, οι επιπτώσεις των σκευασμάτων που αποτελούν αντικείμενο παράλληλου εμπορίου για την ασφάλεια των ασθενών δεν έχουν ποτέ αξιολογηθεί συστηματικά». Η Επιτροπή ετοιμάζει νομοθετική πρόταση, που αναμένεται να εγκριθεί το Νοέμβριο 2008, σύμφωνα με την οποία θα αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι που συνδέονται με μετατροπή της συσκευασίας για την καταπολέμηση της παραποίησης ή απομίμησης φαρμάκων. Οι βασικές ιδέες της πρότασης, η οποία βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας και στις θεμελιώδεις ελευθερίες της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξασφαλίζοντας συγχρόνως υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας, δόθηκαν στη δημοσιότητα για διαβούλευση το Μάρτιο του 2008. Έχει δημοσιευτεί σύνοψη των παρατηρήσεων που διαβιβάστηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Αναφερόμενος στο θέμα των παράλληλων εξαγωγών, ο Ευρωβουλευτής Μ. Αγγελάκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει καθήκον να ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και απ’ ότι γνωρίζω αυτό και πράττει, να διατηρούν στις αποθήκες τους επαρκή ποσότητα φαρμάκων, ώστε να διασφαλίζονται οι ανάγκες της αγοράς και να μην υπάρχει πρόβλημα από τις παράλληλες εξαγωγές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθηκάριοι θα πρέπει να τηρούν τις σχετικές διαταξεις του νόμου με αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα του Συλλόγου με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμών
Ο αριθμός των ασθενών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια






Σχετικά άρθρα

1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit
Ενώσεις ασθενών, πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία στο ίδιο τραπέζι διαλόγου
GSK: Απέσπασε δυο σημαντικές διακρίσεις στα Prix Galien Greece 2025
Επισφραγίζοντας τη δέσμευσή της στην προαγωγή της καινοτομίας
SYFA Learning & Win Medica: Επιτυχημένη η επιμορφωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος
Με κεντρική ομιλήτρια τη Δήμητρα Μπουσίου-Γεροστάθη, γιατρό πνευμονολόγο
3η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non - Market Access
Με τίτλο «Τransforming Pharma Market Access in the AI era»