Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

Ε.Ε.: Η Ελλάδα πέφτει κι άλλο (4 θέσεις) στον ετήσιο Πίνακα Συστημάτων Υγειονομικής Περίθαλψης

29/9/2009
«Έλλειψη διαφάνειας, σ' ένα αναχρονιστικό σύστημα υγείας που βρίθει ιεραρχικών δομών, με ανύπαρκτες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και μηδαμινή ενημέρωση των ασθενών»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Ελλάδα παγιώνει τη θέση της μεταξύ των λιγότερων φιλικών προς τον ασθενή συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, στην παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI) για το 2009, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα παγιώνει τη θέση της μεταξύ των λιγότερων φιλικών προς τον ασθενή συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, στην παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI) για το 2009, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 στις Βρυξέλλες.

 

Η ετήσια έρευνα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ε.Ε., κατέταξε την Ελλάδα στην 23η θέση μεταξύ 33 χωρών -πρόκειται για πτώση από τη 19η θέση πέρυσι και 17η θέση πρόπερσι-.

 

Οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση για δεύτερη συναπτή χρονιά με ρεκόρ 875 βαθμών, ενώ ακολουθούν η Δανία (819), η Ισλανδία για πρώτη φορά (811) και η Αυστρία (795).

 

 

Η Ελλάδα συγκέντρωσε 600 βαθμούς από σύνολο 1.000, σημειώνοντας γενικά φτωχές επιδόσεις, εκτός από την υποκατηγορία για τον χρόνο αναμονής για θεραπεία - άμεση πρόσβαση σε ειδικό.

 

Η Ελλάδα επίσης παρουσιάζει κάποια επιτεύγματα στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως η χαμηλή βρεφική θνησιμότητα, ο παιδικός εμβολιασμός και η καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος για διαβητικούς. Η εγχείριση διόρθωσης του καταρράκτη αποτελεί συνηθισμένη υπηρεσία.

 

«Από την αρχή των συγκριτικών αναλύσεων μας πριν από πέντε χρόνια, η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη, ενώ άλλα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν βελτιώσεις», δήλωσε ο Δρ. Arne Bjornberg, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας. «Πρόκειται για μια χώρα με πραγματικά μεγάλη ανάγκη υγειονομικής μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υγεία, για τη βελτίωση της απόδοσης. Η ενημέρωση των ασθενών είναι μηδαμινή».

 

Οι φετινές μετρήσεις υποδεικνύουν ότι οι χώρες στην Ευρώπη με τα κορυφαία συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αρχίζουν να χρησιμοποιούν την ενημέρωση για θέματα υγείας και την ελευθερία επιλογής για να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, δημιουργώντας έτσι πίεση για βελτίωση από τη βάση.

 

Στο κάτω άκρο της κατάταξης συγκαταλέγονται πολλές χώρες κολλημένες στο παλιό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης το οποίο βρίθει ιεραρχικών δομών και παρουσιάζει έλλειψη διαφάνειας.

 

Το χάσμα αυτό θέτει σε αμφιβολία τις αρχές της ισότητας και αλληλεγγύης της Ε.Ε.


 

Σχετικά με τον Πίνακα Κατάταξης

 

Ο Πίνακας Κατάταξης έχει καταστεί πρότυπο μέτρησης για την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη. Κατατάσσει 33 εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης χωρών της Ευρώπης, βασιζόμενος σε 38 δείκτες, που καλύπτουν έξι τομείς βασικής σημασίας για τους ασθενείς: δικαιώματα και πληροφόρηση ασθενών, ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, χρόνοι αναμονής για θεραπεία, αποτελέσματα θεραπευτικών αγωγών, εύρος και περιορισμοί των υπηρεσιών που παρέχονται και πρόσβαση σε φάρμακα.

 

Ο Πίνακας συντάσσεται με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, δημοσκοπήσεις ασθενών και ανεξάρτητη έρευνα που διεξάγεται από τους ιδρυτές του, τον οργανισμό Health Consumer Powerhouse. Ο Πίνακας Κατάταξης 2009 ερευνά με επίκεντρο τον καταναλωτή και λειτουργεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -Γ.Δ. Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας- και την αρωγή της Σουηδικής Προεδρίας της Ε.Ε.


 

Διαβάστε / Κατεβάστε την Αναφορά του EHCI για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας

 

Διαβάστε / Κατεβάστε την Αναλυτική Αναφορά του Ευρωπαϊκού Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI) για το 2009

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο


Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN
ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, σύμφωνα με το Σύλλογο
Νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας
Επικεφαλής ο Α. Πλεύρης και η Α. Γκάγκα
ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού