Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Ε.Ε.: επιχείρηση εντοπισμού παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων

17/12/2008
Κατασχέθηκαν πάνω από 34 εκατομμύρια παράνομα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Θεαματικά αποτελέσματα είχε πανευρωπαϊκή επιχείρηση των τελωνειακών υπηρεσιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διενεργήθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με στόχο τον εντοπισμό παράνομων φαρμάκων. Οι τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν περισσότερα από 34 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα στα σύνορα της Ευρώπης, λίγο πριν αυτά εισέλθουν στην κοινή αγορά.

Τα περισσότερα φάρμακα που κατασχέθηκαν στη διάρκεια των δύο μηνών ήταν κυρίως αντιβιοτικά, φάρμακα κατά του καρκίνου, της ελονοσίας και της χοληστερόλης, παυσίπονα και φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι σημαντικότερες παρτίδες παράνομων φαρμάκων (δηλαδή φαρμάκων που είτε ήταν ληγμένα είτε ήταν παραποιημένα) εντοπίστηκαν στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία. Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών κατασχέθηκε η μεγαλύτερη παρτίδα παράνομων φαρμάκων: 2,2 εκατομμύρια παράνομα φάρμακα, από τα οποία το 1,6 εκατομμύριο ήταν παυσίπονα. Στη Χάβρη της Γαλλίας κατασχέθηκαν 400 χιλιάδες πλαστά χάπια και 11 εκατομμύρια δισκία ψευδοεφεδρίνης, ουσίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ναρκωτικού μεθαμφεταμίνη.

Στα ελληνικά σύνορα δεν κατασχέθηκαν παράνομα φάρμακα, σύμφωνα με την Κομισιόν, γεγονός που μάλλον σημαίνει ότι την περίοδο της επιχείρησης είχαν επιλεγεί άλλες διαδρομές. Τα παράνομα φάρμακα προέρχονταν κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα.

Η αγορά των παράνομων φαρμάκων γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια και, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 2010 αναμένεται να έχει τζίρο 58 δισεκατομμύρια € παγκοσμίως, αυξημένο κατά 90% από το 2005.

Τα παράνομα φάρμακα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αφού τις περισσότερες φορές περιέχουν τη δραστική ουσία σε λανθασμένη αναλογία ή στη θέση της υπάρχουν άλλες επικίνδυνες ουσίες. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αντίδραση σε φάρμακα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan


Σχετικά άρθρα

Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Έρχεται η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού
Πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων που αφορούν το φάρμακο
Συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΦΕΕ και Θ. Πλεύρη
Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN