Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Ε.Ε.: διαφημιστική προώθηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων υπό όρους

22/8/2008
Τον Οκτώβριο οι σχετικές αποφάσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Οι φαρμακευτικές εταιρείες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα (ως έναν βαθμό) να διαφημίζουν και συνταγογραφούμενα φάρμακα, πέραν των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.).

Αλλαγή στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με τη διαφήμιση/προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο, με πακέτο μέτρων που αφορά συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να προταθεί η «μερική άρση» της απαγόρευσης σε ό,τι αφορά την προώθηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο καταναλωτικό κοινό, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα (ως έναν βαθμό) να διαφημίζουν και συνταγογραφούμενα φάρμακα, πέραν των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.).

Αυτό θα μπορεί να γίνει με την παροχή στους ασθενείς «πρόσθετων πληροφοριών» για τα φάρμακα, με έντυπο υλικό (φυλλάδια) ή με «εκλαϊκευμένου τύπου» πληροφοριακό υλικό (πιο «φιλικό προς τον αναγνώστη») στο ίντερνετ. Πέραν αυτού, η «απευθείας διαφήμιση» συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα Μ.Μ.Ε. (Τύπος, τηλεόραση, ραδιόφωνο κτλ) θα συνεχίσει να απαγορεύεται.

Με την εφαρμογή της πρότασης αυτής το καθεστώς που διέπει την προώθηση φαρμάκων στην αγορά προχωρά ένα βήμα περισσότερο προς την εναρμόνιση με την αντίστοιχη νομοθεσία των Η.Π.Α., στις οποίες εδώ και χρόνια επιτρέπεται η ελεύθερη διαφήμιση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα Μ.Μ.Ε. ή με άλλους τρόπους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα του Συλλόγου με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμών
Ο αριθμός των ασθενών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια






Σχετικά άρθρα

1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit
Ενώσεις ασθενών, πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία στο ίδιο τραπέζι διαλόγου
GSK: Απέσπασε δυο σημαντικές διακρίσεις στα Prix Galien Greece 2025
Επισφραγίζοντας τη δέσμευσή της στην προαγωγή της καινοτομίας
SYFA Learning & Win Medica: Επιτυχημένη η επιμορφωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος
Με κεντρική ομιλήτρια τη Δήμητρα Μπουσίου-Γεροστάθη, γιατρό πνευμονολόγο
3η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non - Market Access
Με τίτλο «Τransforming Pharma Market Access in the AI era»